Izvor: B92, 30.Sep.2010, 20:40 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Čipkaste taljatele s pikantnim kremom i mocarelom
Sjajan i upečatljiv, kralj mediteranske kuhinje, ali i često prisutan u mnogim receptima srpske gastronomske tradicije. Čvrstom i prilagodljivom pulpom lako se spaja s najrazličitijim sastojcima u raznim prilikama - od predjela, priloga ili glavnog jela. I svakom od njih daje neodoljivu aromu.
Foto: Alkemia
Recepte ustupio magazin "Sale&Pepe"
Za 4 osobe potrebno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je: 320 g čipkastih ili običnih taljatela, 900 g zrelog mini- paradajza, 300 g mocarele, 1 šargarepa, pola korena celera, 1 glavica crnog luka, 100 ml pavlake za kuvanje, pola kašičice šećera, 40 g putera, par grančica majčine dušice (ili 1 kašičica suve), 1 crvena ljuta papričica (ili 1 kašičica tucane ljute paprike)i so.
Krupno iseckajte paradajz. Oljuštite i na komadiće iseckajte šargarepu i celer, a luk isecite na tanka rebarca. Rastopite puter, dodajte povrće, šećer, 1 grančicu majčine dušice i seckanu ljutu papričicu kojoj ste odstranili semenke.
Posolite i kratko pržite na jakoj vatri, pa smanjite vatru, poklopite i kuvajte još 45 minuta. Izblendirajte pripremljeni sos, vratite ga u šerpu u kojoj se kuvao, dodajte mu pavlaku, so i kuvajte na umerenoj vatri još 25 minuta. Skuvajte pastu al dente, ocedite je i začinite kremom i majčinom dušicom. Rasporedite u tanjire, pospite seckanom mocarelom i kratko zapecite u rerni. Poslužite odmah.
Priprema: 20 minuta
Kuvanje: 75 minuta
Trošak: 744-1.519 din.
775 kcal po porciji