Bugarska: Otkrivena ritualna jama iz 5. ili 4. veka pre n.e.

Izvor: B92, 10.Jun.2020, 17:15

Bugarska: Otkrivena ritualna jama iz 5. ili 4. veka pre n.e.

Arheolozi su u bugarskom gradu Burgasu otkrili ritualnu jamu koje datira iz petog ili četvrtog veka pre nove ere, prenosi BTA.

Unutar trakijske ritualne jame pronađeni su brojni ostaci antičkih keramičkih posuda i amfora, saopštio je Miroslav Klasnakov, vođa ovog istraživanja, koje je sproveo Regionalni istorijski muzej u Burgasu.

Klasnov je rekao da je do sada otkriveno 14 ovakvih ritualnih jama, koje se nalaze jedna blizu druge, a u njima je pronađen velikih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << broj posuda.

Ritualno svetilište pronađeno je nakon što je novinar agencije BTA spazio nekoliko posuda nalik amforama na građevinskom zemljištu. Zbog toga što je posumnjao da su ovi predmeti od istorijskog značaja, novinar je obavestio policiju.

Arheološko nalazište nalazi se na parceli koju je kupila građevinska firma sa namerom da na njoj izgradi rezidencijalni kompleks. Kako bi se nalazište sačuvalo, vlasti su naredile da se proces izgradnje obustavi, a arheolozi i istoričari otpočeli su istraživanjima na ovom mestu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bugarska: Otkrivena ritualna jama iz 5. ili 4. veka pre n.e.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2020, 07:23

Arheolozi su u bugarskom gradu Burgasu otkrili ritualnu jamu koje datira iz petog ili četvrtog veka pre nove ere, prenosi BTA...Unutar trakijske ritualne jame pronađeni su brojni ostaci antičkih keramičkih posuda i amfora, saopštio je Miroslav Klasnakov vođa ovog istraživanja koje je sproveo Regionalni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.