Bogataši poklanjaju imovinu

Izvor: B92, 05.Avg.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogataši poklanjaju imovinu

Četrdeset bogatih porodica i pojedinaca se pridružilo jednom od osnivača „Majkrosofta” Bilu Gejtsu i milijarderu Vorenu Bafetu, obavezujući se da će najmanje polovinu svog bogatstva dati u dubrotvorne svrhe.

Naime, šest nedelja pošto je pokrenuo ovu kampanju, Bafet, koji je predsednik i izvršni direktor firme "Berkšir Hatavej",objavio je listu potpisnika tzv. „obaveze davanja”.

Bafet je 2006. odlučio da 99 % svog bogatstva pokloni u dobrotvorne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svrhe. Tada je „vredeo” oko 44 milijarde dolara. Od tada je i pored godišnjih donacija za pet fondacija njegovo bogatstvo, zahvaljujući povraćaju investiranih sredstava, povećano na gotovo 46 milijardi dolara. Osim obavezivanja na donatorsku delatnost, Gejts i Bafet od milijardera koji pristupe njihovoj kampanji, traže i obećanje da će „davati mudro” i da će učiti od svojih kolega donatora.

Među milijarderima, koji su se odazvali ovom pozivu, je i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg:„Ukoliko želite da uradite nešto za svoju decu i da im pokažete kako ih mnogo volite, najbolja stvar koju možete da uradite je da podržite organizacije koje će stvoriti lepši svet za njih i za njihovu decu. Time što dajemo, inspirišemo i druge da daju svoj novac, ili vreme”.

Među darodavcima je i šef medijske kompanije IAC (InterActiveCorp) Beri Diler, zatim suosnivač kompjuterske firme „Orakl” (Oracle) Lari Elison, energetski magnat T. Bun Pikens medijski magnat Ted Tarner, kao i reditelj Džordž Lukas. Američki mediji napominju da njihovo obećanje da će pokloniti najmanje polovinu svog bogatstva u humanitarne svrhe, za života, ili kada umru, ima značaj moralne obaveze, koja nije pravno, odnosno, zakonski utemeljena.

Kada bi se njihovom pozivu odazvali svi američki milijarederi (više od 400 je evidentirano u časopisu „Forbs”), sakupilo bi se oko 600 milijardi dolara, objavili su ranije predstavnici tog lista. U SAD živi oko 40 % svih milijardera na svetu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.