Bogataše kriza košta za 39 milijardi evra

Izvor: B92, 18.Dec.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogataše kriza košta za 39 milijardi evra

Od početka svetske finansijske krize, 20 najbogatijih nemačkih porodica izgubilo je zbog pada kurseva na berzama najmanje 39 milijardi evra.

Kako piše magazin "Capital", najviše novca izgubila je porodica Haniel, čiji su mnogobrojni članovi vlasnici mešovitog koncerna istog imena.

Za po najmanje tri milijarde evra siromašnije su postale i porodice Zimens (Siemens) i Henkel, kao i Vaker (Wacker) koja poseduje istoimeni hemijski koncern i Merkle (Merckle) koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlasnik fabrike lekova Raciofarm (Ratiopharm) i fabrike vozila Kesborer (Kaessbohrer).

Podaci koje je objavio "Capital" napravljeni su na osnovu kretanja na berzi do početka decembra.

Nešto manje novca, od jedne do 2,5 milijardi, izgubile su porodice Kvant (Quandt) kao vlasnik auto-koncerna BMW, vlasnik "Metroa" Oto Bajshajm (Otto Beisheim) i vlasnik najveće evropske firme za proizvodnju softvera SAP Haso Platner (Hasso Plattner).

No, deo nemačkih bogataša u krizi je postao još bogatiji, među njima i porodice Porše (Porsche) i Pih (Piech) kojima pripada auto-koncern Porše.

Međutim, kako navodi "Capital", kriza je male ulagače pogodila žešće nego bogataše. Jer, indeks vrednosti nemačkih akcija Dax je već u prvoj polovini 2008. opao za 21 odsto, dok je za to vreme u švajcarskoj banci Julius Ber (Baer), čiji su klijenti i najimućniji Nemci, zabeležen pad od samo 10 odsto.

"Capital" piše i da su super-bogati već na početku finansijske krize povukli svoj novac iz ugroženih ulaganja i prebacili imovinu na novčane račune, u plemenite metale ili sigurne nekretnine. Pored toga, oni se ionako uvek prilikom ulaganja bolje obezbeđuju od rizika nego obični mali ulagači.

Na prvih pet mesta liste najbogatijih Nemaca su vlasnici lanca samoposluga Aldi, Karl i Teo Albreht, porodica Porše, vlasnik samoposluga Lidl i Kaufland, Diter Švarc i porodica Oto koja poseduje istoimeni koncern za katalošku i internet-prodaju.

Braća Albreht nalaze se i na 10, odnosno na 16. mestu liste najbogatijih ljudi na svetu koju pravi magazin "Forbs".

U Nemačkoj 84 porodice ili pojedinaca ima imovinu od najmanje jedne milijarde, a 100 najbogatijih Nemaca poseduje 250 milijardi evra.

Prema preračunima Nemačkog instituta za privredna istraživanja Nemci raspolažu sa ukupno 5.400 milijardi evra.

Međutim, 10 odsto najimućnijih poseduje dve trećine ukupnog nacionalnog bogatstva, dok polovina stanovništva koja zarađuje malo ili najmanje ne poseduje skoro ništa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.