Biljke i životinje kao neželjeni gosti

Izvor: B92, 07.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biljke i životinje kao neželjeni gosti

Krznati glodari - nutrije, i krda azijskih jelena možda jesu lep prizor, ali spadaju u hiljadu životinjskih vrsta koje remete ekosistem, ugrožavaju opstanak autohtonih životinja i povećavaju troškove vlada evropskih zemalja.

Naučnici procenjuju da je najmanje hiljadu od oko 10.000 životinjskih vrsta, insekata i biljaka donetih iz drugih krajeva planete, prouzrokovalo značajnu ekološku i ekonomsku štetu u novim sredinama.

Prema rečima Monserat Vile iz Biološkog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << centra Donana iz Sevilje, šteta čiji su uzročnici takozvane invazivne vrste, ponekad je veća od posledica ekstremnih klimatskih promena.

Najgori od "gostiju" Evrope doveli su do uništenja useva, poremećaja u lancu ishrane u okeanima i pogoršanja zdravlja ljudi, prvenstveno zbog polenske groznice.

"Nisu sve invazivne vrste problematične, ali neke od njih nanose veliku štetu i otežavaju opstanak drugih vrsta - menjaju ekosisteme ili jedu domaćine", kaže Monserat Vila, glavna autorka naučne studije koja se bavila tim problemom.

Nove vrste su najčešće doneli ljudi, bilo s namerom - kao što je uzgajanje biljaka radi hortikulture, bilo nenamerno, kao što je slučaj sa životinjskim parazitima ili sa morskim organizmima koji stižu u nova područja putem otpadnih voda sa brodova.

Velika Britanija troši najmanje 150 miliona funti godišnje za suzbijanje 30 vrsta algi koje su stigle iz drugih područja planete, a godišnje gubi useve u vrednosti od 3,8 milijardi funti usled napada insekata i životinja koje prenose bolesti.

Među najštetnijim "osvajačima" je vrsta patke, čija se populacija ubrzano širi u Velikoj Britaniji i koja sada preti da istrebi ugroženu domaću vrstu beloglave patke, najređe u Evropi, sa kojom se ukršta.

Slična napadna životinjska vrsta je azijski jelen koji se sada može naći i u Škotskoj, i koji parenjem ugrožava autohtonu vrstu jelena.

Širom Evrope, svake godine ulaže se 27 miliona funti u zaštitu morskih ptica od grabljivaca, a problemi povezani sa donetim morskim algama koštaju više od osam miliona funti godišnje.

Italija vodi bitku protiv nutrije - južnoameričkog glodara poznatog i pod imenom vodeni pacov, koji je u Evropu stigao zahvaljujući krznarima.

Nutrija, koja ima bele brkove i svetlo narandžaste zube, može da uništi vegetaciju i branama koje gradi, ugrožava sisteme navodnjavanja. Nutrija, takođe, može ljudima da prenese parazite.

Italija je uložila i milion funti u neuspeli pokušaj da suzbije populaciju azijske bubašvabe, tako što je posekla 2.000 stabala u predgrađima Milana.

Neke vrste biljaka donetih iz drugih krajeva mogu da izazovu alergiju na polen i povećaju broj obolelih od polenske groznice.

Monserat Vila procenjuje da su naučnici upoznati sa samo oko deset odsto štete učinjene u Evropi.

"I dalje nemamo potpuni uvid u posledice uticaja brojnih osvajača. Te promene mogu biti trajne i mnoge su jednako opasne kao ekstremne klimatske promene i zagađenje", rekla je Monserat Vila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.