Anglikanske sveštenice: Bog je On, koliko i Ona

Izvor: B92, 01.Jun.2015, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anglikanske sveštenice: Bog je "On", koliko i "Ona"

Grupa žena Anglikanske crkve želi da se ubuduće Bogu obraća u ženskom rodu, kako bi se borila protiv seksizma.

Bivša poslanica Torijevaca En Videkomb koja je napustila Anglikansku crkvu, nakon što je donesena odluka da se ženama dozvoli da budu sveštena lica, nazvala je taj predlog “suludim” i rekla da je to ideja “nekolicine lunatika”.

Međutim, sveštenice koje stoje iza ove ideje smatraju da se obraćanjem Bogu u muškom licu sugeriše da su muškarci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bliži Njemu i pozvale na promenu stanovišta.

Jedna od onih koje podržavaju tu ideju sveštenica Ema Persi koja služi u kapeli Triniti koledža u Oksfordu, kaže da dominacija muškog roda u jeziku čini da se žene osećaju “manje svetim”.

“Ako ozbiljno prihvatamo ideju da su i muškarci i žene stvoreni po Božijem liku, trebalo bi da mu se obraćamo i u muškom i u ženskom rodu”, smatra ona.

Kejt Botli, vikarka u Notingemširu, kaže da su se ona i druge sveštenice već preorijentisale na ženski rod u molitvama.

Prošlo je više od 20 godina od kako je prva žena rukopoložena za sveštenicu Anglikanske crkve, a prva žena biskup Libi Lejn, dobila je zvanje ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.