Amerikanci lansirali lender na Mesec

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 10:44

Amerikanci lansirali lender na Mesec

Lunarni lender, koji je izgradila vazduhoplovna kompanija Intuitive Machines sa sedištem u Hjustonu u američkoj državi Teksas, lansiran je jutros sa Floride, što je prva američka misija upućena na Mesec posle više od pola veka i prvi svemirski brod u privatnom vlasništvu.

Lender Nova-C, nazvan "Odisej", poleteo je na raketi "falkon 9" kompanije "Spejseks" Ilona Maska svemirskog centra NASA "Kenedi" u Kejp Kanaveralu, preneo je Rojters.

Lansiranje, koje je ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bilo zakazano za sredu ujutru, bilo je odloženo za 24 sata zbog neodgovarajućih temperatura tečnog metana koji se koristi u pogonskom sistemu lendera. "Spejseks" je saopštio da je problem kasnije rešen.

To lansiranje je takođe prvo putovanje na Mesec u okviru NASA-inog programa Artemis, dok SAD teže da uskoro ponovo pošalju astronaute na Zemljin satelit pre nego što to učini Kina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Privatna letelica sa Floride lansirana na Mesec

Izvor: Danas, 15.Feb.2024

Letelica na Mesec koju je izgradila vazduhoplovna kompanija "Intuitive Machines" sa sedištem u Hjustonu lansirana je sa Floride 15. februara u okviru misije prvog američko sletanja na Mesec u više od pola veka i reč je o prvoj letelici u privatnom vlasništvu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.