Amerika bombardovala Veliki koralni greben

Izvor: B92, 21.Jul.2013, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika "bombardovala" Veliki koralni greben

Američki borbeni avioni bacili su bombe na Veliki koralni greben u Australiji nakon što je trening vežba pošla po zlu.

Dva aviona izbacila su bombe u vodu 50 metara dalje od korala kako bi minimalizovali moguću štetu na lokaciji koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. Od ukupno 4 bombe, nijedna nije eksplodirala.

Piloti su trebali da bombe izbace iznad poligona za gađanje koji se nalazio na obližnjem ostrvu, ali je misija prekinuta.

Avioni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su imali malo goriva i ne bi uspeli da slete da su nosili dodatni teret koji su predstavljale bombe od kojih je svaka težila 226 kilograma, stoji u saopštenju mornarice.

Australijski senator Larisa Voters opisala je bacanje bombi utako osetljivoj zoni kao „skandalozno“.

„Da li su oni potpuno poludeli? Da li se ovako odnosimo prema svetskoj baštini? Dozvoljavamo da je strana sila bombarduje? Kako možemo da u isto vreme čuvamo nešto i da ga bombardujemo?“, izjavila je ona.

veliki koralni grebe predstavlja najveću mređu koralnih struktura, bogat je morskim životom i proteže se 2.600 kilometara uz obalu Australije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amerika "bombardovala" Veliki koralni greben

Izvor: B92, 21.Jul.2013

Američki borbeni avioni bacili su bombe na Veliki koralni greben u Australiji nakon što je trening vežba pošla po zlu...Dva aviona izbacila su bombe u vodu 50 metara dalje od korala kako bi minimalizovali moguću štetu na lokaciji koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. Od ukupno 4 bombe,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.