Akupunktura rešenje za sindrom lenjog oka

Izvor: S media, 16.Dec.2010, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akupunktura rešenje za sindrom "lenjog oka"

Akupunktura bi mogla da bude alternativa flasterima kod nešto starije dece koja pate od ambliopije, poznate i kao sindrom "lenjog oka", ukazuje jedno američko-kinesko istraživanje.

Kod ovog problema jedno oko je manje kratkovido ili dalekovido nego drugo. Ukoliko se ustanovi rano, to može da se koriguje naočarima ili sočivima, ali i jedan i drugi način su manje efikasni posle otprilike sedme godine, pa se deci tog uzrasta "bolje oko" povremeno prekriva flasterom, kako se >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ono drugo ne bi "ulenjilo", prenosi Rojters.

Dr Robert Rič iz njujorške Očne i ušne klinike i njegove kineske kolege su utvrdili da slabije oko dece koja su prošla tretman stručnog akupunkturiste napreduje u sličnoj meri kao i kod dece koja su svakodnevno dva sata nosila flaster.

Istraživanje je obavljeno na 88 kineske dece, starosti od sedam do 12 godina, koja su patila od ambliopije i već su nosila naočare najmanje šesnaest nedelja.

Metodom slučajnog odabira polovina njih je određena da nosi flaster preko boljeg oka tokom dva sata svakog dana, dok je druga polovina bila na seansama akupunkture pet puta nedeljno. Njima su akupukturne igle ubadane u tačke koje se u tradicionalnoj kineskoj medicini dovode u vezu s vidom.

Do kraja dvadeset pete nedelje istraživanja, vid na slabijem oku se popravio za najmanje dva reda na tabli za proveru vizuelnih sposobnosti kod 28 dece koja su nosila flaster (66,7 odsto) i kod 31 deteta (75,6 odsto) iz grupe koja je bila na akupunkturi.

Šta više, čak je dvostruko više dece koja su prošla akupunkturu, nego one koja su nosila flaster, sasvim pravazišlo problem "lenjog oka" - 42 prema 17 odsto.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.