3D štampanje, otkriće koje menja medicinu

Izvor: BKTV News, 18.Jul.2018, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

3D štampanje, otkriće koje menja medicinu

Ono što smo godinama gledali u naučno-fantastičnim filmovima sada je moguće izvesti u realnom životu.

Naime, kompanija iz Brazila"Bioarhitekt", osnovana pre četiri godine, prepoznala je mogućnost 3D štampanja u kreiranju veštačkih delova tela koja će se koristiti u medicini.

"Trodimenzionalno štampanje je jedna od tehnologija novog sveta. Omogućava nam da promenimo načine na koje izvodimo operacije, načine na koje funkcioniše društvo. U budućnosti, na >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << primer, nećete morati da kupujete igračke, već fajlove koji će biti štampani 3D štampačem", kaže Felipe Markez, osnivač kompanije.

Tehnologija i medicina ruku pod ruku: Veštačka inteligencija nadmudrila rak

Koristeći kompjutersko modelovanje, arhitekte uz pomoć slika dobijenih kompjuterizovanom tomografijom, štampaju modele ljudskih organa, koje lekari koriste kako bi se unapred upoznali sa onim što će videti kada vrše operaciju. Kako se modeli štampaju po specifičnim merama pacijenta, moguće je i pre samog zahvata odlučiti koju je metodu operacije najbolje izvesti.

Ovakav pristup znatno povećava stopu uspešnosti operacije, jer pruža mogućnost da se lekar upozna sa specifičnostima anatomije pacijenta pre same procedure, što ujedno i smanjuje potrebu za ponovnim operacijama.

Najnovije otkriće: Lek za dijabetes može pomoći i u lečenju OVE BOLESTI

Još jedna prednost 3D štampanja jeste to što se modeli mogu koristiti u svrhu prakse, jer ih je moguće povezati sa softverom koji će pokazati da li je procedura izvedena pravilno.

FOTO: Pixabay/Ilustracija

Kompanija između ostalog, proizvodi i proteze kao i titanijumske ploče koje se koriste pri najkomplikovanijim zahvatima.

"Kako tehnologija bude napredovala, napredovaće i 3D štampanje. Uz pomoć njega biće moguće razviti kompletno tržište različitih veštačkih organa, pravljenih po specifičnim potrebama korisnika", rekao je Markez.

3D štampanje je tehnologija koja je dostupna već nekoliko godina, ali veoma skupa, i zbog toga još nije našla na potpunu primenu u medicini.

Naučnici objavili najveće otkriće u poslednjih 50 godina: Nađen lek za smrtonosnu bolest!

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.