10 malo poznatih činjenica o braku

Izvor: B92, 12.Maj.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10 malo poznatih činjenica o braku

Možda mislimo da znamo sve što treba o braku i bračnom životu, ali nije tako. Bilo da je u pitanju tradicija koja ga okružuje ili biologija koja ga i dalje pokreće, pogledajte ovih 10 malo poznatih činjenica o ljubavi i braku.

Belo venčanje

Venčanice nisu uvek bile bele. Naprotiv, one su uglavnom bile crvene, plave, ljubičaste pa čak i crne, sa zlatnim i srebrnim vezovima. Tako je bilo sve do 1840. kada se kraljica Viktorija udala za princa Alberta u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << beloj haljini i od tada je ta boja postala "obavezna”.

Ljubite se

Muškarci koji svako jutro ljube svoje žene žive 5 godina duže od onih koji to ne praktikuju. Zato se ljubite i započnite svoj dan kako treba!

Budite velikodušni

Studija iz 2006. pokazala je da altruizam vodi bračnom blagostanju. Subjekti su ispitivani da li se slažu sa sledećim izjavama: "Radije bih sam patio nego da pati ona/onaj koga volim” i "Voljan sam da žrtvujem sopstvene želje kako bi moj parner ostvario svoje.” Istraživanje je pokazalo da 67% altruistički naklonjenih ispitanika smatra da se nalaze u "vrlo srećnom braku”, dok je samo 50% onih koji nisu altruisti srećno u bračnoj zajednici.

Prsten oko prsta

Dok davanje vereničkog prstena datira još iz starog Rima, prva zabeležena pojava dijamantskog vereničkog prstena bila je 1477, kada ga je nadvojvoda Maksimilijan od Austrije dao svojoj verenici Mariji od Burgundije.

Širok osmeh

Ako želite da znate da li će vaša ljubav biti i dobar bračni saputnik pogledajte njene slike iz školskih dana. U istraživanju iz 2009. naučnici su poređali školske slike od 1 do 10 po širini osmeha. Otkrili su da se niko od ispitanika koji se široko smejao, nije razveo, dok je skoro 25% onih koji su bili na dnu lestvice, okončali svoj brak.

Ženska moć

Bračne prosidbe uglavnom obavljaju muškarci, ali i žene imaju mali udeo. A na tome treba da zahvale Škotskoj koja je taj trend započela vekovima ranije: Godine 1228. Škotska je postala prva evropska zemlja u kojoj je ženama dozvoljeno da zaprose svog partnera, zakon se od tada proširio Evropom.

Opasni umovi

Možda ljubav jeste sve što nam je potrebno"bar da ne upadnemo u nevolje. Prema istraživanju iz 2010, brak smanjuje kriminalno ponašanje kod "problematičnih” muškaraca za 35%. Dok istraživači nisu sigurni da li su mirniji tipovi skloniji bračnoj zajednici ili brak ima smirujuće dejstvo na njih, mi mislimo da oženjeni muškarci jednostavno ne žele da objašnjavaju ženama te lisice oko ruku.

Vežite čvor

Izraz "vezati čvor” dolazi još iz pre – biblijske tradicije po kojoj vereni parovi sklapaju ruke – njegova desna obuhvata njenu desnu, njegova leva, njenu levu - pred svedocima, označavajući da je par u braku godinu i jedan dan. Nakon tog vremena par se može opet jedno drugom zavetovati na vernost na još godinu i jedan dan, do beskonačnosti.

Prsten

Verenički i venčani prsten se kod katolika nosi na četvrtom prstu leve ruke još iz drevnih vremena. Rimljani su verovali da vena iz tog prsta (koju su zvali vena ljubavi), vodi direktno do srca.

Um ili materija?

U jednom istraživanju iz 2007. naučnici su otkrili da je zaljubljenom muškarcu aktivniji vizuelni deo mozga, a zaljubljenoj ženi deo mozga koji reguliše memoriju. Naučnici teoretišu da ta razlika ima više veze sa antropologijom nego biologijom: muškarci traže dokaz da je žena plodna na njenom telu, dok žene to ne mogu da uoče vizuelnim putem pa zato pamte određene karakteristike muškarca koje ukazuju na to da li će biti dobar bračni drug.

Foto: Rosen Georgiev / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.