Želimo da se hram Hrista Spasa u PR jednom završi

Izvor: B92, 13.Sep.2016, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Želimo da se hram Hrista Spasa u PR jednom završi"

Priština -- Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović navodi da kosmetski Srbi žele da se završi izgradnja hrama Hrista Spasa u Prištini, koji je nedavno oskrnavljen.

Stojanović je u društvu episkopa raško-prizrenskog Teodosija i više od 30 sveštenika, monaha i vernika Srpske pravoslavne crkve nastavio akciju čišćenja unutrašnjosti nedovršenog hrama u centru Prištine ispred koga su nepoznati počinoci prošle nedelje zapalili automobilske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gume.

"Ovde nismo došli sa namerom da bilo koga provociramo ili izazivamo. Došli smo da očistimo one nečistote koje su tu nečijom krivicom napravljene. Došli smo kao vernici da ostvarimo svoje ljudsko pravo da hram dovedemo u stanje u kakvom bi trebalo da bude", kazao je Stojanović novinarima.

On je dodao da ne želi da se bavi pitanjem ko je odgovoran za poslednji incident ispred crkve već da time treba da se bave nadležni organi.

"Naša je iskrena želja da se ovaj hram očisti i uredi prostor oko njega. U tom smislu ćemo pomoći SPC, Eparhiji raško-prizrenskoj i vladici Teodosiju", rekao je zamenik kosovskog premijera.

Nedovršena crkva Hrista Spasa u Prištini više puta je oskrnavljena u prethodnih 17 godina a počinioci nisu otkriveni.

U crkvu su 1999, postavljane i eksplozivne naprave, a kasnije je to mesto pretvoreno u javni toalet, dok su neke pevačice sa Kosova u njemu izvodile razne performanse koji su objavljivani na Jutjubu. Čišćenje hrama i uređenje porte protekli su danas mirno, uz manji verbalni napad jednog prolaznika.

Radove na čišćenju crkve u centru Prištine obezbeđivali su pripadnici Kosovske policije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stojanović: Želimo da se hram Hrista Spasa u Prištini jednog dana završi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Sep.2016

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović izjavio je danas da kosmetski Srbi žele da se završi izgradnja hrama Hrista Spasa u Prištini, koji je nedavno oskrnavljen...Stojanović je u društvu episkopa raško-prizrenskog Teodosija i više od 30 sveštenika, monaha i vernika Srpske pravoslavne crkve...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.