Letnje gume još ne morate da menjate

Izvor: RTS, 22.Okt.2019, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letnje gume još ne morate da menjate

Pravilnik o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima nalaže da od 1. novembra do 1. aprila sva vozila u Srbiji moraju biti opremljena zimskom opremom ako su zbog vremenskih uslova na kolovozu sneg, led ili poledica. Vozačima je ostalo oko nedelju i po dana, tačnije do 1. novembra, da na vozilima postave zimske pneumatike.
Zbog visokih temperatura za ovo doba godine, međutim, neće biti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pisanja kazni, pa dok vremenski uslovi dozvoljavaju, vožnju mogu produžiti i sa letnjim gumama.

Stručnjaci, ipak, upozoravaju da se u ranim jutranjim satima u jesen na kolovozu stvara zbog lišća, blata od traktora, opasno klizava podloga pa treba biti oprezan prilikom kočenja i zaustavljanja.
Zaustavni put sa letnjim gumama je nekoliko puta duži nego sa zimskim, a najčešća greška vozača u ovim danima na auto-putu jeste to što ne drže dovoljno rastojanje.
"Preporučujem da se vozite na rastojanju ako ga opredeljujemo vremenski od tri sekunde, a ako ga opredeljujemo prostorno onda je to od 70 do 100 metara pri brzinama od 100 do 120 kilometara na čas", rekao je Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
Savet stručnjaka je da ako baš uletite u vremensku nepogodu, a imate letnje gume, najbolje bi bilo da zaustavite vozilo i sačekate da nepogoda prođe.
Ukoliko baš vozite po kiši ili magli, trebalo bi na vreme obaveštavati druge vozače o svojim namerama.
"Treba blagovremeno upozoriti vozače koji su iza nas o namerama zaustavljanja, skretnja isključivanja i uključivanja, jer te radnje dovode najčešće do opasnih situacija i sudara", istakao je Vujanić.
Gužve za zamenu zimskih guma nema, a cena je ostala ista – 600 dinara po točku sa montiranjem i balansiranjem. Cene novih zimskih pneumatika kreću se od pet do 25.000 dinara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.