Laborantkinju smestili u kamenolom

Izvor: Radio 021, 09.Dec.2017, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Laborantkinju smestili u kamenolom

Posle nekoliko dana bolovanja zbog upale bešike, laborantkinja Danka Simić se vratila u fabriku Ravnaja u Malom Zvorniku na posao, ali je ponovo prebačena na rad u kamenolom. ovoga puta ne da izbacuje kamenje, već da skuplja otpad, kaiševe, gume.

Kako piše Danas, ovog puta ne da izbacuje kamenje, već da skuplja otpad, kaiševe, gume. Osim nje na to mesto niko drugi od radnika nije raspoređen.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Prošle srede Danas je pisao o Danki Simić koja je, zbog supruga Milenka koji se kao predsednik sindikata u istoj fabrici pobunio protiv kašnjenja plata i neisplaćivanja doprinosa, kažnjena tako što je najpre sa mesta laboranta premeštena na mesto čistačice, a potom i na rad u kamenolomu.

Istog dana Danki je rečeno da se vraća na mesto čistačice. U međuvremenu alarmirana je i inspekcija rada koja je u četvrtak otišla u vanredni inspekcijski nadzor. Danka je zbog problema sa bešikom 30. novembra otvorila bolovanje na kom je ostala do 6. decembra. Narednog dana se vratila na posao, ali je nije čekalo mesto čistačice - već je ponovo vraćena u kamenolom.

"Direktor joj je preko upravnika kamenoloma naredio da ide u kamenolom i da tamo sakuplja otpadne kaiševe, gume, sve od otpada što ima. Nije joj se obratio lično. Ne znamo više šta da radimo, taj posao u kamenolomu težak je i za muškarce, a od kada sam ja u fabrici od 1982. nikada nijedna žena nije bila na takvom radnom mestu", kaže za Danas Dankin suprug Milenko Simić.

On kaže da je Danki osim radnog mesta promenjeno i radno vreme, kao čistačica radila je od 9 do 17 časova, sada od šest do 14 časova.

"Svi radnici koji rade smenu od šest sati, u 14 časova su već na izlasku iz fabrike. Međutim, Danki ključeve od prostorije u kojoj se presvlači ne daju pre 14 časova, tako da ostaje poslednja. Svi izađu ranije, a njoj tek u dva otključavaju kancelariju da se presvuče. To rade jer znaju da će da joj ode autobus", tvrdi Simić, koji sa porodicom živi u selu blizu Ljubovije.

Direktor Ravnaje Aleksandar Savanović nije odgovorio na pitanje da li je tačno da je Simićeva ponovo prebačena u kamenolom i da li joj je dozvoljeno da ulazi u prostorije fabrike osim u vreme pauze za doručak.

Na pitanje zbog čega je laborantkinja u kamenolomu, Savanović je ranije izjavio da su "radnici raspoređeni na radna mesta koja prema potrebama i zahtevima posla zahteva proces proizvodnje, a sve u skladu sa stručnom spremom i ličnim kompetencijama svakog ponaosob."

Danka Simić je po struci građevinski tehničar i od 1986. radi u Ravnaji, koju je pre šest godina privatizovala kompanija MBA Miljković. Sve do maja 2014. kada je direktor šalje na "čekanje", da sedi kod kuće i prima 60 odsto od plate, Danka Simić je radila kao laborantkinja.

Predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva Saša Torlaković kaže da će oni kao sindikat učiniti sve što mogu, sve što im zakon dozvoljava.

"Prikupljamo kompletnu dokumentaciju i pišemo pritužbu koju ćemo proslediti poverenici za rodnu ravnopravnost Brankici Janković i podnosimo zahtev inspekciji povodom mobinga nad Dankom. Ovo nije prvi put, već smo podnosili zahtev zbog iste stvari kada je bio u pitanju Milenko Simić", ističe Torlaković.

Sindikat je prošle nedelje već pisao ovim povodom Maji Gojković, Ani Brnabić, Zorani Mihajlović, Zoranu Đorđeviću i poverenici Brankici Janković. 

Inspekcija pogledala papire, nije razgovarala sa Simićevom

"Napominjemo, da inspekcija rada nije vršila nadzor iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, s obzirom da se radi o eksploataciji kamena za koju je nadležna rudarska inspekcija, a ne inspekcija rada. Danka Simić je bila privremeno sprečena za rad od 30. novembra do 08. decembra, kada se vratila na poslove pomoćnog radnika", zaključuju u Ministarstvu rada.

Autor: Danas

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.