Izvor: Radio 021, 14.Feb.2021, 18:08

Zemljotres pomerio Petrinju i Sisak

Hrvatska državna geodetska uprava je na potresnom području gradova Gline, Petrinje i Siska od 4. do 28. januara 2021. godine obavila precizna kontrolna satelitska merenja, te je utvrđeno da su se Petrinja i Sisak pomerili i do 86 centimetara, saopštio je Štab civilne zaštite Hrvatske.

Na temelju dobijenih rezultata i analizom koordinata stalnih tačaka geodetske osnove pre i nakon potresa, utvrđeno je da najveći pomak pokazuju tačke na području Petrinje, i to sa srednjim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vrednostima pomeranja 45 centimetara u smeru jugoistoka, dok srednje vrednosti pomeranja za Glinu iznose 10 centimetara u smeru severozapada, odnosno 10 centimetara u smeru istoka za područje Siska.

Utvrđeno je i visinsko pomeranje od 10 centimetara (spuštanje tla) za podrucje grada Gline. Ovu informaciju objavila je na svojim službenim internet stranicama Uprava civilne zaštite Republike Hrvatske.

Uprava ističe da je reč o prvim službenim rezultatima koje je objavila Državna geodetska uprava.

Od razornog potresa jačine 6,2 stepena koji je 29. decembra 2020. pogodio petrinjsko i sisačko područje dogodio se niz srednje jakih i slabijih potresa.

Poslednji je bio noćas, 21 minut posle ponoći, kada su seizmografi Seizmološke službe RH zabeležili umeren potres s epicentrom devet kilometara zapadno od Petrinje jačine 3,4 stepena.

Podsetimo, zemljotres koji je snažno pogodio Petrinju osetio se i u Novom Sadu, o čemu možete da čitate na OVOM LINKU.

Autor: Agencije

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.