Veličanstvene Bele stene na Dalekom istoku Rusije

Izvor: Vostok.rs, 30.Okt.2020, 20:25

Veličanstvene Bele stene na Dalekom istoku Rusije

Nekadašnja vulkanska lava vremenom je postala glavna znamenitost ostrva Sahalin, piše Russia beyond.

 
Yuri Smityuk/TASS Na severu ostrva Iturup (Sahalinska oblast), 20 km od grada Kurilska, nalazi se specifična prirodna tvorevina pod nazivom „Bele steneˮ. Njihov sastav čini kamen plovućac i vulkansko staklo, pa se bukvalno rasipaju u rukama.
 
Yuri Smityuk/TASS Nekada davno nedaleko od ovog mesta se nalazio vulkan, a ovaj deo ostrva bio je pokrivan vodom. Nakon erupcije lava prepuna gasova se penila i očvrsnula, a zatim se usled zemljotresa uzdigla iznad ostrva Iturup.
 
Yuri Smityuk/TASS Planine od kamena plovućca pružaju se oko 8 kilometara duž morske obale u zalivu Prostor. Među njima se nalaze brežuljci pokriveni zelenilom, kao i ogromne stene i neobični kanjoni visoki od 40 do 120 metra.
 
Yuri Smityuk/TASS Ove oblike su stvorili vetrovi koji duvaju na Sahalinu. Naime, plovućac je veoma lak i porozan materijal i stene se vremenom rasipaju. Moguće je da za nekoliko vekova od Belih stena neće ostati ništa.
 
Yuri Smityuk/TASS Na plaži možete videti crne peščane dine. To je vulkanski pesak pokriven komadićima belog plovućca sa stena.
 
Yuri Smityuk/TASS Kad pada kiša (što se ovde događa češće nego u Sankt Peterburgu), talasi na obalu izbacuju ogromne meduze, ribe i druge stanovnike Ohotskog mora.
 
Yuri Smityuk/TASS Uprkos imenu, ove planine retko izgledaju bele. Kad pada kiša, plovućac potamni i izgleda sivo, pa čak i crno, a potrebno mu je nekoliko dana da se osuši. U sumrak planine imaju narandžasti odsjaj. Stene postaju bele samo ujutro po vedrom vremenu.
 
Yuri Smityuk/TASS Bele stene su jedno od najpopularnijih mesta na Sahalinu, koje privlači veliki broj domaćih i stranih turista. Oni ovde dolaze zbog nezaboravnih prizora, kampovanja i pecanja na obali.
 
Yuri Smityuk/TASS Na nekim mestima more dolazi toliko blizu stena da se tu može proći samo u terenskom vozilu.
 
Yuri Smityuk/TASS Osim toga, mnogi medvedi rado posećuju ovo mesto. Njihovi sveži tragovi često se mogu videti na plaži. Zato se turistima savetuje da ne zalaze dublje u brda, gde se možda nalaze njihove pećine, već da se zadrže u šetnji duž morske obale. Russia beyond

Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.