Snažan zemljotres u Indoneziji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2012, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snažan zemljotres u Indoneziji

DŽAKARTA -

U ovom trenutku "nema opasnosti od cunamija", izjavio je danas predsednik Indonezije, nakon što je za sve zemlje Indijskog okeana izdato upozorenje na cunami zbog snažnog zemljotresa koji je pogodio podvodnu oblast kod Sumatre.

"Do sada nema izveštaja o cunamiju, ali bićemo na oprezu", kazao je Susilo Bambang Judojono, prenosi državna televizija Indonezije.

"Naš sistem za rano upozoravanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dobro radi i naredio sam spasilačkom timu da odmah odleti u Aćeh kako bi se uverio da je situacija pod kontrolom i kako bi se preduzeli neophodni koraci", naveo je Judojono, prenose svetske agencije.

"Hvala Bogu, iz onoga što sam čuo nije prijavljeno da ima žrtava ni veće štete u Aćehu niti igde drugde", dodao je.

Zemljotres jačine 8,7 stepeni dogodio se u osam sati i 38 minuta po srednjeevropskom vremenu, a epicentar je bio pod morem na dubini od 33 kilometra, oko 430 kilometara jugozapadno od prestonice provincije Acheh na ostrvu Sumatra, navodi Američki geofizički institut.

Prema podacima sa Tvitera, potres se osetio u Singapuru, Tajlandu, Maleziji i Indiji. Na visokim spratovima na zapadnoj obali Malezije potres je trajao najmanje jedan minut.

Zemlja na nekim mestima tresla se do pet minuta, a stanovništvo priobalnih oblasti u panici je napuštalo domove i kretalo se prema unutrašnjosti kopna, prenosi Bi-Bi-Si.

Brus Presgrejv iz Američkog geofizičkog instituta kazao je Bi-Bi-Siju da današnji zemljotres, zbog svoje prirode, ima manje izgleda da podstakne cunami, pošto se tokom njega tlo pomeralo horizontalno, a ne vertikalno, zbog čega nije pokrenulo velike količine vode.

"Ne možemo da isključimo mogućnost (cunamija), ali je manje verovatno da horizontalno kretanje dovede do destruktivnog cunamija", kazao je Presgrejv.

Pacifički centar za upozorenje na cunami navodi da je upozorenje izdato za Indoneziju, Indiju, Šri Lanku, Australiju, Mjanmar, Tajland, Maldive i druga ostrva u Indijskom okeanu, Maleziju, Pakistan, Somaliju, Oman, Iran, Bangladeš, Keniju, Južnu Afriku i Singapur.

Upozorenje na cunami znači da je cunami moguć, a ne da je neizbežan.

Područje Acheha je 26. decembra 2004. pogodio snažan zemljotres koji je izazvao cunami i u 14 zemalja usmrtio 230.000 ljudi. Samo u Achehu poginulo je 170.000 ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Indonezija: Ipak nema opasnosti od cunamija

Izvor: Mondo, 11.Apr.2012

U ovom trenutku "nema opasnosti od cunamija", izjavio predsednik Indonezije, nakon što je za sve zemlje Indijskog okeana izdato upozorenje na cunami zbog zemljotresa koji je pogodio oblast kod Sumatre.

Nastavak na Mondo...

Predsjednik Indonezije: Nema žrtava, niti štete

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Apr.2012

BANDA ACEH - Predsjednik Indonezije Susilo Bambang Judojono izjavio je danas da u snažnom zemljotresu, registrovanom na dnu mora kod obala sjeverne indonežanske provincije Aceh, niko nije povrijeđen, niti je pričinjena materijalna šteta.

Nastavak na Nezavisne Novine...

U Indoneziji nema pretnje od cunamija

Izvor: Vostok.rs, 11.Apr.2012

11.04.2012. -..Vlasti Indonezije objavile su da nema pretnje od cunamija, koji je najavljen posle snažnih zemljotresa, prenosi Geofizička organizacija Indonezije...''Upozorenje o opasnosti od cunamija je povučeno. Ljudi mogu da se vrate u svoje domove'', - govori se u saopštenju...U sredu je obale...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.