Raste broj žrtava zemljotresa u Turskoj

Izvor: Politika, 24.Okt.2011, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj žrtava zemljotresa u Turskoj

Najteže je stradao Erdžis, grad sa 75.000 stanovnika, koji se nalazi blizu granice sa Iranom, u jednom od najtrusnijih područja u Turskoj

Prema izveštajima agencija

Ankara – Broj žrtava katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio istok Turske povećao se na 264, izjavio je ministar unutrašnjih poslova te zemlje Idriz Naim Sahin. Prethodni bilans od 239 poginulih i 1.300 povređenih nešto ranije objavio je zamenik premijera Bešir Atalaj. Strahuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se da bi krajnji broj nastradalih mogao biti mnogo veći budući da postoje indicije da se ispod ruševina nalazi još zatrpanih tela, javljaju agencije.

Najteže je stradao Erdžis, grad sa 75.000 stanovnika, koji se nalazi blizu granice sa Iranom, u jednom od najtrusnijih područja u Turskoj. Teško je pogođen i grad Van, koji se nalazi 90 kilometara južno od Erdžisa. Oštećen je i aerodrom u tom gradu i avioni su preusmereni na okolne aerodrome.

Prema poslednjim podacima, srušilo se 970 zgrada i kuća, a veruje se da u velikom broju ima zatrpanih ljudi. Procene su da je u zemljotresu srušeno više od hiljadu zgrada, a u pojedinim selima mnoge trošne kuće, napravljene od ćerpiča, sravnjene su sa zemljom. Krajnji broj poginulih mogao bi biti oko 500 ljuda.

Ministar unutrašnjih poslova Idriz Naim Sahin međutim nije želeo da iznosi nikakve procene u tom smislu.

„Akcije spasavanja su u toku, naročito u zgradama gde su otkriveni preživeli”, rekao je on.

Glavne drumove na tom području progutala je zemlja, a američki seizmolozi su zabeležili 100 naknadnih potresa 10 sati nakon prvog udara. Jedan od tih potresa imao je snagu od šest stepeni. U akcijama spasavanja učestvuje 1.275 ekipa iz 38 provincija, a angažovana je i turska vojska, saopštili su zvaničnici.

U pogođeno područje upućeno je više od 100 stručnjaka Crvenog polumeseca, koji koordiniraju aktivnosti u pružanju pomoći. U Van je već dopremljeno četiri hiljade šatora, ćebad, hrana, lekovi i drugi medicinski materijal.

Spasilačke ekipe nastavljaju da tragaju za postradalima, pošto se veruje da još ima preživelih ispod ruševina. Prema lokalnim medijima, odmah iza ponoći iz jedne srušene zgrade spasene su 24 osobe.

Televizija TRT javila je da je grupa zatvorenika pobegla iz zatvora na području pogođenom zemljotresom, ali nije precizirala broj. Potres se osetio i u Iranu, budući da je epicentar nedaleko od granice s tom zemljom.

----------------------------------------------

Putin i Peres nude pomoć

I u toku dana Turskoj su upućivani telegrami saučešća sa svih strana sveta. Ruski premijer Vladimir Putin uputio je izraze saučešća turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu.

„Spremni smo da pružimo neophodnu pomoć u prevladavanju posledica te prirodne nepogode”, naveo je Putin u telegramu saučešća, prenele su ruske agencije.

Oglasio se i predsednik Izraela Šimon Peres koji je pozvao turskog kolegu Abdulaha Gula da mu izrazi saučešće zbog nesreće koja je zadesila Tursku.

„Govoreći kao ljudsko biće, Jevrejin i Izraelac koji pamti i svestan je dubine istorijskih odnosa između naše dve zemlje, izražavam saučešće u ime celog izraelskog naroda”, rekao je Peres naglasivši da je u ovom teškom trenutku država Izrael spremna da ponudi svaku moguću pomoć Turskoj.

objavljeno: 24.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.