Opao nivo zračenja u Fukušimi

Izvor: Studio B, 15.Mar.2011, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opao nivo zračenja u Fukušimi

Vatra je zahvatila i četvrti reaktor nuklearne elektarne u Fukušimi u kojoj su evakuisani svi zaposleni osim onih koji hlade reaktore. Jeremić poziva građane Srbije da se vrate iz Japana.

Nevoljama koje ovih dana pogađaju narod Japana kao da nema kraja.Vatra je zahvatila i četvrti reaktor nuklearne elektarne u Fukušimi u kojoj su evakuisani svi zaposleni osim onih koji hlade reaktore.

Na istoku ostrva novi potres jačine 6 stepeni Rihterove skale koji se osetio >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i u glavnom gradu Tokiju preti da izazove dodatna razaranja.

Narod Japana, posebno na severoistoku zemlje, prolazi kroz pravi Armagedon i ono što je najgore je činjenica da se kraj katastrofe još uvek se ne nazire.U nuklearnoj centrali u Fukušimi vatra je zahvatila i četvrti preostali reaktor što je za posledicu imalo 8 puta povećano zračenje u toj oblasti.

Naređena je hitna evakuacija svih zaposlenih osim naravno onih čiji je zadatak od životnog značaja a to je da hlade reaktore.

U oblasti Šizuoka na istoku zemlje registrovan je još jedan razoran zemljotres jačine 6 stepeni Rihtera koji je dodatno pogoršao situaciju i napore spasilačkih jedinica da stignu do preživelih.

Ceneći dramatičnu ekološku situaciju u Japanu, srpsko Ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je našim državljanima da napuste Ostrvo ili se makar evakuišu u nešto bezbednija područja na jugu zemlje.

Jedan od njih je i Saša Bugarski koji nam iz prve ruke svedoči o užasima koji su zadesili severoistok zemlje: " Strašno je, prava kataklizma. Ljudi su još uvek bukvalno na krovovima i čekaju pomoć koju novi potresi i cunami iznova i iznova odlažu".

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je državljane Srbije da otkažu putovanja za Japan kao i one koji se nalaze u Japanu da se vrate u Srbiju ako je to moguće.

Jeremić je rekao da u Japanu ima ukupno oko 100 srpskih državljana i da niko od njih ugrožen. Dodao je da ambasador i osoblje ambasade Srbije ostaju u Tokiju, ali su njihove porodice otišle u Osaku. Prema njegovim rečima na zgradi ambasade Srbije u Tokiju pričinjena je manja materijlana šteta koja će biti sanirana.

U izjavi novinarima, posle skupa o odnosima Srbije i Republike Srpske, Jeremić je ponovio da je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije formiran Krizni štab preko kojeg 24 sata dnevno mogu da se dobiju informacije o situaciji i državljanima Srbije u Japanu. Telefon kol centra Štaba je + 381113068162.

Ako u celoj nesreći u Japanu postoji i makar jedna dobra vest je to što vetrovi duvaju prema otvorenom okeanu pa se nivo radijacije postepeno smanjuje. Situaciju međutim dodatno komplikuje nestašica osnovnih životnih namirnica koja se oseća i u samom Tokiju.

Situacija u Japanu preti da i ekonomski uništi jednu od najrazvijenijih svetskih industrija, međutim ipak su najstrašnije informacije koje nemaju cenu i koje govore da je broj žrtava u Japanu već premašio 10.000 .
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.