Izvor: Nezavisne Novine, 18.Avg.2016, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA: Jak zemljotres u Los Anđelesu do 2018.

LOS ANĐELES - Los Anđeles će u naredne dvije godine skoro sigurno pogoditi jak zemljotres, upozorila je danas američka svemirska agencija NASA.

Šanse da se to dogodi su 99,9 odsto, tvrdi NASA.

Iz Laboratorije za mlazni pogon (JPL), istraživačke i razvojne ustanove koja se finansira iz budžeta SAD i NASE, a čije je sjedište u kalifornijskom gradu Pasadena, upozoravaju da je niz manjih podrhtavanja ispod tla u Los Anđelesu doveo do nagomilavanja pritiska.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
Zemljotres jačine 5,1 stepena Rihterove skale potresao je grad La Habra na jugu Kalifornije 2014. godine, podsjeća britanski Ekspres.

Pojedini stručnjaci iz NASE smatraju da još postoje ostataci nagomilanog pritisaka od toga, koji će se skoro sigurno ispoljiti prije aprila 2018. godine.

"Dovoljno je energije sačuvano za izazivanje zemljotresa jačine 6,1 do 6,3 stepena Rihterove skale", smatra geofizičarka JPL-a Andrea Donelan.

Donelan i njene kolege su, nakon korišćenja radara i Globalnog pozicionog sistema za praćenje svih podrhtavanja u Los Anđelesu, došli do zaključka da je zemljotres u Los Anđelesu "skoro neizbježan".

Seizmolog Geološkog topografskog instituta SAD Robert Grejvs je, međutim, izrazio sumnje povodom studije JPL-a.

On je istakao da ne zna koji je metod korišćen da bi se utvrdila vjerovatnoća od 99,9 odsto da veliki zemljotres pogodi Los Anđeles.

"U suštini, time se govori da će se to (zemljotres) dogoditi. A nivo sigurnosti, prema mojim saznanjima, nije dostižan. Ne možemo nikada biti tako sigurni", poručio je Grejvs.
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.