Iran: Dva zemljotresa, 227 mrtvih

Izvor: B92, 12.Avg.2012, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: Dva zemljotresa, 227 mrtvih

Teheran -- Najmanje 227 osoba poginulo, a više od 1.800 povređeno u dva jaka zemljotresa na severozapadu Irana. Potraga je obustavljena, a četiri sela potpuno su uništena.

Potres je najteže pogodio gradove Ahar, Haris i Varzakan na severozapadu zemlje. Tom prilikom oštećeno je više stotina kuća.

"Ima 45 mrtvih u Aharu, 40 mrtvih u Varzakanu, 50 mrtvih u Herisu i 18 povređenih koji su preminuli u bolnicama Tabriza", izjavio je zamenik iranskog ministra unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslova Hasan Gadami, a prenela je novinska agencija Fars.

"Broj poginulih dostigao je 250, dok je broj povređenih premašio 2000", izjavio je šef regionalnog centra za prirodne katastrofe Halil Saje.

Ipak, zvaničnici su nešto kasnije, kada su saopštili da su svi preživeli spaseni ili precizno locirani, objavili nove podatke prema kojima je život izgubilo 227 osoba.

Kako prenose lokalni mediji, moguće je da ni to ne bude konačan bilans tragedije, jer u lokalnim sredinama koje su i najviše stradale spasilačke operacije još traju.

Kancelarija iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinežada je u saopštenju na svom veb sajtu izrazila saučešće stanovnicima oblasti koju je pogodila prirodna kastastrofa i apelovala na vlasti da ulože sve napore da pomognu tim ljudima.

Epicentar prvog zemljotresa, jačine 6,4 stepena Rihterove skale, zabeležen je na oko 60 kilometara severoistočno od grada sa 1,5 miliona stanovnika Tabriza, na dubini od 10 kilometara.

Državna televizija je javila da je prvi zemljotres registrovan u 16.53 sati po lokalnom vremenu i da je tom prilokom oštećeno više stotina kuća. Samo 11 minuta kasnije, usledio je drugi potres jačine 6,3 stepena u blizini grada Varzgan.

U izveštaju je citiran šef lokalnog kriznog štaba Kalil Saei, koji je rekao da je u Aharu poginulo 30 osoba, u Varzakanu 40 i 17 u Harisu.

Četiri sela su potpuno sravnjena sa zemljom, dok je 110 naselja oštećeno. Polovina od tog broja je oštećeno 50 do 80 odsto.

Tokom noći je registrovano više od 55 naknadnih potresa, koji su uznemirili preživele i iscrpljene spasioce, navodi AFP.

Crveni polumesec je na jednom stadionu napravio prihvatilište za 16.000 ljudi koji su ostali bez kuća ili se plaše da se vrate u domove.

Ova humanitarna organizacija je obezbedila i 3.000 šatora, ćebad i više tona hrane, čime je Iran pokazao znake spremnosti za ovake situacije, budući da se radi o zemlji koja je sklona seizmičkim aktivnostima koje su ponekad i razorne.

Nakon dva jaka zemljotresa, osetila su se bar tri naknadna potresa, magnitude šest, 4,7 i 4,1.

Lokalni mediji navode i da su zbog zemljotresa u prekidu telefonske veze.

Iran je trusno područje i potresi se tamo dešavaju u proseku jednom dnevno, mada su uglavnom slabi.

Najrazorniji zemljotres, jačine 6,6 stepeni Rihterove skale, pogodio je u decembru 2003. godine Bam i tada je poginula 31.000 ljudi, odnosno četvrtina stanovnika tog grada, a uništena je i stara citadela izgrađena od blata.

SAD izrazile saučešće narodu, ne iranskoj vladi

SAD su danas izrazile saučešće iranskom narodu zbog smrti 227 osoba zemljotresima.

"Američki narod šalje svoje najiskrenije saučešće iranskom narodu", navodi se u saopštenju portparola Bele kuće Džeja Karnija, i dodaje da su SAD spremne da pomognu u ovom "teškom periodu".

Poruka Bele kuće upućena je narodu, a ne iranskoj vladi, navodi agencija Frans pres, podsećajući da Teheran i Vašington nemaju diplomatske odnose, što je pre svega uzrokovano spornim iranskim nuklearnim programom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.