Haos u Kini: Amerikanci su napali?

Izvor: B92, 26.Jul.2023, 22:04

Haos u Kini: Amerikanci su napali?

Centar za praćenje zemljotresa u Vuhanu, gradu u centralnoj Kini, pretrpeo je sajber napad koji su izveli hakeri iz inostranstva.

To su saopštile danas lokalne vlasti navodeći da je taj napad "podržala jedna strana vlada" i da je došao iz SAD.

Rečeno je da je određena mrežna oprema u Centru za praćenje zemljotresa u Vuhanu bila pod sajber-napadom jedne prekomorske organizacije, ali nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << precizirano vreme napada, prenosi Rojters.

Naime, kako su preneli kineski državni mediji, u sistem je ubačen "bekdor" program, sposoban da kontroliše i krade podatke o seizmičkoj aktivnosti.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je napad, ocenivši da je taj "neodgovoran" čin ugrozio nacionalnu bezbednost zemlje.

''Kina će preduzeti neophodne mere da zaštiti svoju sajber bezbednost'', rekao je portparol Ministarstva Mao Ning.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.