Dva jača zemljotresa na Islandu

Izvor: Radio 021, 24.Avg.2014, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva jača zemljotresa na Islandu

Dva zemljotresa jačine preko 5 stepeni Rihtera potresla su danas Bardabunga vulkan na Islandu, nakon što je u zemlji juče izdata crvena uzbuna - upozorenje avijaciji na pepeo koji izlazi iz vulkana, zbog čega su u regionu zabranjeni letovi.

Meteorološke službe na Islandu zabeležile su rano jutros dva zemljotresa, jedan jačine 5,3 i drugi jačine 5,1 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << stepena Rihtera.

Tokom protekle sedmice zabeleženo je na hiljade manjih potresa ispod površine ogromnog Vatnajokul glečera.

Naučnici su u subotu izvestili o manjoj erupciji, koja nije bila vidljiva na površini leda.

Zvaničnici su zbog aktivnosti vulkana, iz predostrožnosti podigli nivo upozorenja na crveni i zabranili letove u zoni od 185 km do 260 kilometara oko epicentra. Crveni nivo upozorenja najveći je na skali od pet a povećana seizmička aktivnost vulkana registrovana je od 16. avgusta.

Početkom sedmice, vlasti su, iz predostrožnosti, evakuisale nekoliko stotina ljudi s visoravni severno od Vatnajakula. Ta oblast je nenaseljena, ali je omiljena za izlete.

Evakuisani su turisti iz oblasti severno od vulkana Bardarbunga, a vlasti su saopštile da su odlučile da ne evakuišu stanovnike obližnjih oblasti, s tim što ih pozivaju da budu na oprezu i imaju uključene mobilne telefone sve vreme.

Vulkanska aktivnost na Islandu je 2010. godine uzrokovala međunarodni avio-haos jer je zbog pepela u vazduhgu bilo otkazano više od 100.000 letova, a gubici su iznosili približno 1,7 milijardi dolara.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.