Zemljotres paralisao privredu

Izvor: RTS, 25.Nov.2010, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemljotres paralisao privredu

Za saniranje štete u Kraljevu, nastale u zemljotresu, do sada je uplaćeno 225 miliona dinara. Obeleženo je 158 kuća za rušenje. Zemljotres pogodio i privredu.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović rekao je da je za saniranje štete nastale u zemljotresu dosad uplaćeno 225 miliona dinara. Ta sredstva su uplaćena na račun Uprave trezora i devizni račun za uplate iz inostranstva.

Broj računa Uprave >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trezora u Kraljevu je 840-2390740-88 pod nazivom Grad Kraljevo - Sredstva za elementarne nepogode 2010. godine.

Devizni račun sa uputstvom o načinu deviznih uplata iz inostranstva i brojem žiro računa mogu se dobiti na internet adresi www.kraljevo.org.

Simović je naveo da je do sada utrošeno oko 13 miliona dinara za kupovinu crepa i da su ostala sredstva namenjena za kupovinu građevinskog materijala, za popravku oštećenih kuća i zgrada.

Drugostepene komisije za procenu štete obeležile su 158 kuća za rušenje.

Upitan da li je do sada bilo malverzacija pri nabavci i isporuci građevinskog materijala, Simović je rekao da se sve pritužbe, ukoliko ih ima, upućuju na policiju.

Zamenik predsednika Skupštine Grada Kraljeva Milun Jovanović, koji u Štabu za vanredne situacije predvodi sektor socijalnih problema, naveo je da se, uprkos teškoj situaciji na terenu, po dogovorenim kriterijumima, najpre, pomaže porodicama i pojedincima sa najtežim zdravstvenim i materijalnim teškoćama.

"Međutim, i u ovim kategorijama postoji niz zamki u koje ne smemo da upadnemo. Dešava se da se čitava porodica, prilikom našeg dolaska, privemeno preseli u staru kuću koja odavno nije za stanovanje, dok im novoizgrađena i neoštećena kuća, u njenoj blizini, zvrji prazna", rekao je Jovanović.

"Naravno, za sve takve slučajeve potrebno je imati čvrste dokaze i stvar je policije da istraži i postupi po eventualnim prijavama", kazao je Jovanović.

Pomoć kraljevačkoj privredi

Zemljotres je teško pogodio i privredu u Kraljevu. Oštećeno je između 500 i 600 preduzeća, od oko 1.400, koliko ih ima u kraljevačkoj opštini.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je da je Komora uputila predlog mera najvišim državnim organima, sa ciljem da se pomogne kraljevačkoj privredi u sanaciji posledica zemljotresa i napomenuo da u tom gradu ima oko 1.400 privrednih subjekata.

Posle sastanka predsednika privrednih komora u Srbiji, Bugarin je rekao da je Privredna komora Srbije (PKS) poslala dopise predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću, resornim ministarstvima i Narodnoj banci Srbije, sa predlogom da se olakšaju direktne i indirektne fiskalne obaveze kraljevačkih privrednika na određeni rok.

Drugi predlog odnosi se na reprogram kredita kod Fonda za razvoj i poslovnih banaka, sa minimalnim grejs periodom od godinu dana, što bi značajno doprinelo oživljavanju kraljevačke privrede.

PKS je pokrenula i inicijativu za osnivanje Fonda solidarnosti, gde bi Komora sama uplatila 10 miliona dinara, a ostala sredstva bi doznačila regionalne, pokrajinske i beogradska privredna komora, najavio je Bugarin.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.