VODA U KRALJEVU NEISPRAVNA ZA PIĆE

Izvor: Kurir, 03.Nov.2010, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VODA U KRALJEVU NEISPRAVNA ZA PIĆE

KRALJEVO - Stručni tim Zavoda za javno zdravlje Kraljeva i Republička sanitarna inspekcija za Raški okrug saopštili su da voda iz kraljevačkog gradskog vodovoda privremeno nije za piće i ljudsku upotrebu nakon zemljotresa, ali da može da se koristi u sanitarno-higijensku svrhe.

KRALJEVO - Stručni tim Zavoda za javno zdravlje Kraljeva i >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Republička sanitarna inspekcija za Raški okrug saopštili su da voda iz kraljevačkog gradskog vodovoda privremeno nije za piće i ljudsku upotrebu nakon zemljotresa, ali da može da se koristi u sanitarno-higijensku svrhe.

Razlog ovome je to što je zemljotresom pogođeno široko područje pa su se na pojedinim mestima pojavile mutnoće što ukazuje na to da voda nije za ljudsku upotrebu, rečeno je novinarima nakon što je Zavod za javno zdravlja u Kraljevu obišao ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Građanima se preporučuje da se voda ne koristi sve dok se ne obavi sanitarno-tehnički pregled izvorišta i mreže i dok ne stignu rezultati prvih analiza kvaliteta vode.

Zavod za javno zdravlje, koji je radio u zgradi sagrađenoj 1949. godine, danas je zatvoren jer je ona u zemljotresu značajno oštećena. Milosavljević je prethodno obišao kraljevački Zdravstveni centar "Studenica" gde se lično uverio u stepen oštećenja objekata i opreme i obećao svaku pomoć.

Od jutros je, zbog oštećenja, zatvorena Poliklinika sa specijalističkim ambulantama, do dolaska građevinske inspekcije. Veća oštećenja su na Internističkoj klinici i hirurškom bloku, a oštećena je i oprema na tim odeljenjima. Uprkos oštećenjima ta zdravstvena ustanova, ipak, radi i tokom noći i jutra u njoj je pregledano više desetina pacijenata.

Ministar je obećao svu neophodnu pomoć koja će ubrzo stići iz Kragujevca, Kruševca i Beograda. Na teren su, prema njegovim rečima, krenule ekipe iz Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda.

Kragujevački vodovod ponudio pomoć

Kragujevačko javno komunalno preduzeće Vodovod ponudilo je kraljevačkom Vodovodu pomoć u vodosnabdevanju, rekao je agenciji Beta tehnički direktor Novica Milošević.

- Kragujevački Vodovod i akumulacija na Gružanskom jezeru stoje na raspolaganju građanima Kraljeva i spremni smo da pustimo vodu - rekao je Milošević.

Kraljevo je povezano cevovodom sa gružanskom akumulacijom i do sada je već koristilo vodu, uglavnom u letnjim mesecima. Voda za piće iz gružanske akumulacije hemijski i bakteriološki ispravna za piće i njen kvalitet se kontroliše iz sata u sat.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.