Puni se račun za pomoć Kraljevu

Izvor: RTS, 08.Nov.2010, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puni se račun za pomoć Kraljevu

Pomoć Kraljevu stiže sa svih strana. Prikupljeno više od 56 miliona dinara za pomoć u saniranju posledica zemljotresa. Nekoliko slabijih potresa u toku noći pogodilo grad i okolinu. Voda ispravna za piće.

Šesti dan od zemljotresa, u Kraljevu se uz pomoć donacija ubrzano radi na sanaciji porušenih objekata. Preko računa za pomoć građanima Kraljeva prikupljeno 56.441.067,85 dinara, saopštilo je Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << finansija.

Broj posebnog računa Ministarstva finansija Srbije 840-2390740-88 Naziv računa: Grad Kraljevo - sredstva za elementarne nepogode - zemljotres 2010.

Građani koji iz inostranstva žele da pošalju novčanu pomoć Kraljevčanima, sve neophodne informacije mogu da pronađu na sajtu grada Kraljeva http://www.kraljevo.org/.

Uz pomoć vojske, policije i žandarmerije, Kraljevčanima pomaže i veliki broj volontera iz svih krajeva Srbije. Novčanu pomoć građanima Kraljeva uplaćuju pojedinci, preduzeća, institucije i organizacije.

Građevincima iz Užica pridružili su se i učenici i profesori u pokušaju da se što pre sanira šteta kako bi školska godina nastavila. Ministarstvo prosvete uplatilo je kraljevačkom kriznom štabu oko dva miliona dinara pomoći.

Pomoć stiže i od glumaca Narodnog pozorišta u Beogradu i Udruženja novinara Srbije. Kompletan prihod od jedne od najgledanijih predstava uplaćen na račun koji su Kraljevčani odredili za prikupljanje sredstava za sanaciju pozorišta.

Uz novčanu, tokom celog dana pristiže i druga pomoć poput hrane i higijenskih paketa. Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, takođe, je uplatilo dva miliona dinara pomoći namenjenih narodnim kuhinjama i potrebama stanovništva.

Pomoć Kraljevu stiže i u mehanizaciji i građevinskom materijalu. Rudarsko-topioničarski basen Bor uputio je u Kraljevo četiri kamiona i jedan utovarivač.

Iz RTB-a je ugroženom stanovništvu poslato je i pet tona folije za pokrivanje, kao i 100.000 komada cigli i crepova.

U Kraljevu danas boravi i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, koga je Vlada Srbije postavila za koordinatora aktivnosti za pomoć zemljotresom pogođenom području.

Marković će se sastati sa gradonačelnikom Ljubišom Simovićem i Kriznim štabom grada Kraljeva kako bi se u što kraćem roku obezbedila neophodna koordinacija aktivnosti na normalizaciji života i otklonile posledice zemljotresa.

Pomoć Kraljevčanima stiže i od poslanika Skupštine Srbije. Na vanrednoj sednici Kolegijuma Skupštine dogovoreno da parlamentarci odvoje po 5.000 dinara za pomoć Kraljevčanima, a svaki poslanički klub će uputiti posebnu novčanu pomoć.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović istakla je posle sednice Kolegijuma da je dogovoreno i da Skupština Srbije uputi poziv ostalim državnim institucijama da "jedan dan rade za Kraljevo".

Smirivanje tla u Kraljevu

U toku noći, u Kraljevu i okolini bilo je osam slabijih zemljotresa. Poslednji potres, jutros u 6.34 časa, bio je slabijeg intenziteta, 2,6 stepeni Merkalijeve skale. Blago podrhtavanje tla mogli su da osete samo građani koji su u epicentru. U Seizmološkom zavodu kažu da je to još jedan dokaz o smirivanju tla.

Tokom popodneva 24 porodice iseljene su iz višesprastnice u Ulici Jug Bogdanovoj 23, zbog oštećenja koje je zgrada pretrpela tokom zemljotresa.

Više od 70 stanara zgrade, koja više nije bezbedna za stanovanje, biće smešteno u hotelu "Panorama" u Vrnjačkoj Banji.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović izjavio je da niko od stanovnika iz objekata koji više nisu bezbedni za život neće ostati bez krova nad glavom i da će im biti obezbeđen privremeni smeštaj.

Za pomoć je apelovao i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, koji je rekao da nedostaje volontera, majstora i prevoznih sredstva. Marić je pozvao i privatna preduzeća da pomognu, ističući da su se rudanici već odazvali pozivu.

"Veliki broj ljudi ostaće bez crepa, jer je nemoguće distribuirati velike količine crepa u kratkom vremenu", rekao je Marić.

Najveći broj ljudi i dalje noći kod svojih komšija i prijatelja, čak i po okolnim selima, odnosno u šatorima. Građani Vrnjačke banje otvorili su vrata svojih domova za sve Kraljevčane kojima su kuće uništene.

Od 3.900 pregledanih stambenih jedinica, za stanovanje nije više od 730 objekata. Za sada je prijavljeno više od 13.000 oštećenih domova.

Domaćinstvima ugroženim zemljotresom stiglo je 130.000 komada crepa, podeljeno 4.000 kvadratnih metara cirade, a na skladištima je još 2.100 kvadratnih metara folije za pokrivanje krovova.

Gradskoj komisiji za utvrđivanje štete od zemljotresa do danas su prijavljena oštećenja 260 kuća u Čačku i okolnim selima, tri osnovne škole i tri seoske crkve.

Voda ispravna za piće

Prema najnovijim rezultatima o hemijskoj i bakteriološkoj ispravnosti, voda u Kraljevu je ispravna je za piće.

Kraljevački đaci neće krenuti na nastavu do daljeg, jer veliki broj škola nije bezbedan. Oštećena je i Kraljevačka gimnazija, ali prema proceni, ne postoje statička oštećenja, pa će obnova biti moguća.

Načelnik školske uprave za raški okrug Žarko Milosavljević rekao je da je od 87 objekata, 19 teško oštećeno, 9 srednje, 37 lakše, a da su ostali objekti prošli bez oštećenja.

"Komisija je procenjivala statiku i ocenila da nijedan objekat nije ugrožen statički", rekao je Milosavljević i pozvao javnost da pomogne učenicima i prosvetnim radnicima.

Više od 50 studenata Ekonomskog fakulteta u Beogradu učestvovaće, danas i sutra, u Kraljevu u volonterskoj akciji otklanjanja posledica zemljotresa.

Akciju su organizovali studenti preko društvene mreže Fejsbuk, a prevoz volontera obezbedio je Krizni štab u Kraljevu.

Opštinsko Veće Gornjeg Milanovca odlučilo je da iz budžetske rezerve uplati 300.000 dinara pomoći Kraljevu za sanaciju posledica zemljotresa i pozvalo sve građane i privredu da se priključe akciji pomoći.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DO 16 SATI KRALJEVU UPLAĆENO VIŠE OD 56 MILIONA DINARA

Izvor: Kurir, 08.Nov.2010

BEOGRAD - Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je da je danas do 16 sati na jedinstveni račun koji je otvoren za pomoć u saniranju posledica zemljotresa u Kraljevu, uplaćeno gotovo 56,5 miliona dinara...Na račun je ukupno uplaćeno 56.441.067,85 dinara, saopštilo je ministarstvo i podsetilo...

Nastavak na Kurir...

Ko i koliko pomaže Kraljevu?

Izvor: Vesti-online.com, 08.Nov.2010

Na jedinstveni račun za pomoć u saniranju posledica zemljotresa u Kraljevu, do danas u 16.00 časova uplaćeno je 56.441.067,85 dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija...Sva sredstva prikupljena u ovoj humanitarnoj akciji uplaćuju se na jedinstveni račun koji je otvorila Uprava za trezor Ministarstva...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.