Privreda trpi zbog zemljotresa

Izvor: B92, 16.Nov.2010, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privreda trpi zbog zemljotresa

Kraljevo -- Zemljotres u Kraljevu teško je pogodio i privredu u tom gradu. Otplata kredita gotovo je nemoguća zbog saniranja štete.

Ionako tešku poslovnu godinu za kraljevačku privredu, zemljotres je dodatno pogoršao.

Mnogi privrednici su da bi opstali pozajmili novac od banaka i fondova. Rate na naplatu svakodnevno pristižu, ali je otplata postala gotovo nemoguća zbog ogromne štete.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Zemljotres u Kraljevu oštetio je između 500 i 600 preduzeća, od oko 1.400, koliko ih ima u gradu i okolini. Najveće štete jesu vidljive na građevinskim objektima tih firmi, ali su mnogi imali i oštećenja na mašinama bez kojih nema daljeg rada. Trpe ugovoreni poslovi za neradni period, poslodavci i radnici.

Mala i srednja preduzeća upošljavaju veliki broj Kraljevčana i ukoliko se ne nastavi sa proizvodnjom neće biti ni plata.

Dosta radnika trenutno ne radi, zbog saniranja svojih kuća. Privrednici se nadaju da će država imati sluha za njihove probleme.

Zbog malih obrtnih sredstava, većina privrednika je zbog investiranja u nove poslove bila prinuđena da se kreditno zaduži. Rate za otplatu stižu, ali ih je teško otplaćivati. Upućen je zahtev Vladi da pomogne u prevazilaženju teške situacije, no konkretnog odgovora nema.

Mnogobrojnim volonterima koji se ovih dana nalaze Kraljevčanima u trenucima, kada preživljavaju jednu od najvećih nesreća koja je zadesila grad, priključila se i Gorska služba spasavanja Srbije.

Višegodišnje iskustvo u spasavanju ugroženih od velike je pomoći bilo i prilikom akcije na sanaciji zgrade Vodotoranj u ovom gradu.

Zbog malog odaziva stručnih komisija iz drugih gradova Srbije na proceni oštećenosti objekata, ovaj posao ide sporo.

Iz tih razloga je i Miladin Vučetić, bivši "kablarovac”, radnik firme koja je gradila po celom svetu, danas predahnuo.

Ovaj Kraljevčanin je već danima besplatno svojim sugrađanima pomagao, sanirajući dvadesetak krovova.

Kraljevo je stavilo na ispit mnoge ralevantne institucije, no kakvu će prelaznu ocenu dobiti zavisi od ugroženih Kraljevčana.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije,   Zemljotres

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.