Požar u zgradi kraljevačke opštine

Izvor: Blic, 06.Jan.2011, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar u zgradi kraljevačke opštine

Jedna potpuno uništena kancelarija i velika šteta pre svega na elektronskim uređajima ali i drugoj opremi na još dve susedne prostorije i poplava u prostorijama koje se nalaze na donjim spratovima, gde su takođe oštećeni oprema i dokumentacija, bilans je požara koji je danas nešto pre deset časova zahvatio treći sprat zgrade u kojoj je sedište Skupštine grada Kraljeva. Zgrada je evakuisana za nekoliko minuta a u požaru niko nije povređen .

- Poziv smo dobili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u 9.40, a prvo vozilo je na licu mesta bilo nakon jednog minuta. Odmah smo uspostavili liniju kroz zgradu i počeli sa gašenjem tako da smo vatru dosta brzo lokalizovali. Prostorija u kojoj je požar izbio je potpuno uništena a u susedne dve su zbog visoke temperature stradali pre svega elektronski uređaji - rekao nam je Milanko Obrenović komandir vatrogasno spasilačke čete MUP-a Srbije.

Vatra je inače planula u kancelariji u kojoj sede prekršajne sudije. Bojazan gradonačelnika Kraljeva Ljubiše Simovića koju je u prvi mah izneo da se radi o prostoru u kome je deponovana dragocena dokumentacija vezana za štete nastale u zemljotresu, bila je bez razloga.

Pregrejani kablovi

Uzrok jutrošnjeg požara u zgradi Skupštine grada Kraljeva je pregrejanost elektro-provodnika, do koje je došlo usled preopterećenosti sistema, rekao je Tanjugu dežurni sudija Osnovnog suda u Kraljevu Dragan Stefanović.

I ovako je, međutim, kako na samom objektu ali tako i na opremi i kroz uništene službene papire pričinjena ogromna šteta jer su doslovce uništeni meseci rada pojedinih službi.

Na licu mesta bili su i Apostolski nuncije monsinjor Orlando Antonini i nadbiskup Srbije i Crne gore Stanislav Hočevar koji su u Kraljevo sa predstavnicima organizacije "Karitas” došli da bi gradu uručili ličnu donaciju Pape od 20.000 evra namenjenu kupovini montažnih kuća i organizovali dopremanje paketa pomoći za 180 najugroženijih porodica.

Gradonačelnik Ljubiša Simović nije mogao da ih primi u svom kabinetu kako je bilo dogovoreno pa je susret u mraku održan u Klubu odbornika u delu zgrade koji vatrogasci nisu blokirali.

- Pomoć Svete stolice u ovim teškim trenucima puno znači gradu u kome su uz narod postradali i verski objekti. Uz projekat za obnovu crkve Svete Troice mi ćemo ubrzano raditi i na projektu za sanaciju katoličke Crkve u Kraljevu koja je takođe veoma oštećena i nadam se da ćemo obnovu zajednički veoma brzo završiti- rekao je obraćajući se uglednim gostima gradonačelnik Kraljeva.

Napominjući da zna šta znači stradanje od zemljotresa jer je i njegov grad svojevremeno pretrpeo iste muke monsinjor Antonini je rekao da je odmah nakon vesti uputio Svetom ocu molbu za pomoć.

-Papa je reagovao veoma brzo i uspeo da obezbedi prvu pomoć od 20.000 evra koja je nama prosleđena i mi smo je doneli u Kraljevo. Odreagovao je i "Karitas” ali tu nećemo stati jer smo svim katoličkim humanitarnim organizacijama u svetu uputili poziv da pomognu koliko mogu - rekao je na kraju papski izaslanik .

Delegacija je potom obišla postradale u Ulici Nikoletine Bursaća gde je gotovo polovina kuća skoro srušena u zemljotresu.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Poplave

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.