Novosađani šalju podršku Japanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Apr.2011, 03:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosađani šalju podršku Japanu

NOVI SAD -

Novi Sad će biti domaćin globalne manifestacije "Peča Kuča - Inspiracija za Japan" čime će, u ime Srbije i zajedno sa više od 400 gradova sveta, poslati poruke podrške zemlji koju je nedavno pogodio katastrofalni zemljotres praćen cunamijem.

Inspiraciju Japanu, koji kako ističu organizatori "decenijama inspiriše čitav svet", Novosađani će uputiti dvočasovnim programom u Klubu "Rut 66", gde će od 18 sati publika imati priliku da vidi i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čuje 12 zanimljivih prezentacija različitih sadržaja od kojih svaka, prema pravilima "Peča Kuča", traje šest minuta i 40 sekundi.

U ime organizacionog odbora te nesvakidašnje manifestacije Tatjana Vehovec je, na konferenciji za novinare, istakla da će tom prilikom biti predstavljene sve najznačajnije akcije održane u Srbiji, u znak podrške narodu Japana kao što su "1.000 ždralova", "Majice za Japan" i druge, ali će biti prikazani i neki novi sadržaji.

Najmlađa učesnica „Peča Kuča Novi Sad“ Luna Ivetić, student flaute na novosadskoj Akademiji umetnosti, predstaviće određene segmente muzike Japana i na svom instrumenti izvesti jednu kompoziciju.

Najstariji učesnik manifestacije arhitekta Miroslav Krstonošić, koji je još 1964. godine boravio u Japanu i video kako u toj zemlji rade i grade, predstaviće svoje projekte kuća za stanovanje, koje se prave od lakog, "penastog" betona i mogu da izdrže potrese i do deset stepeni Rihterove skale.

Te projekte, koji omogućuju da se za relativno male pare sklopi komforna kuća za stanovanje, Krstonošić je odlučio da pokloni Japancima u znak podrške i zahvalnosti za pomoć koju su oni učinili našoj i drugim zemljama.

"Peča Kuča" na japanskom jeziku znači "čavrljanje", a kao manifestacija krenula je iz Tokija pre osam godina u nameri da kratkim i sadržajnim programom koji traje do 6,4 minuta predavač iznese suštinu poruke svog dela i zainteresuje slušaoce.

Jedan od organizatora novosadske manifestacije Denis Kolundžija napomenuo je da ulaznica za "Peča Kuča Novi Sad - Inspiracija Japanu" staje simboličnih 100 dinara i dodao da će sav prihod biti upućen u fond za obnovu grada Sendaija.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Zemljotres u Japanu

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.