Nema pušenja u Grčkoj

Izvor: Politika, 31.Avg.2010, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema pušenja u Grčkoj

Od 1. septembra kazne od 50 do 10 hiljada evra

Od našeg dopisnika

Atina, 31. avgusta - Najstrasnija pušačka nacija u Evropi od srede mora da poštuje zakon. Grci će, posle tri pokušaja u poslednje dve godine da se zakonom zabrani pušenje na javnim mestima, od 1. septembra morati da se odreknu ovog zadovoljstva u zatvorenim javnim prostorima i na radnom mestu ukoliko ne žele da plate „debelu kaznu”.

Zakon je ovog puta striktan - nema >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << povlastica sem za kazina i noćne klubove sa živom muzikom veličine preko 300 kvadrata koji dobijaju prelazni period od osam meseci da sve usklade sa propisima. Pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, u kafićima, restoranima, prodavnicama, salonima, na radnom mestu... Neće više biti odvojenih prostorija za pušače i oni od srede samo mogu da biraju: da prestanu sa ovim porokom ili da puše na ulici ili terasi, ako je mesto gde se nalaze - ima. U protivnom, pojedincima koji krše zakon preti opasnost da plate laznu od 50 do 500 evra, a vlasnicima kafea i restorana od 500 do 10 hiljada evra.

Ministarka zdravlja Marilisa Ksenojanokopulu naglasila je da ovoga puta neće biti popuštanja i da će specijalne jedinice opštinske i gradske policije pratiti poštovanje zakona. Onima koji se ogluše o zabranu, pre svega restorani, klubovi i radne organizacije, preti opasnost da, ukoliko se kazna ponovi, ostanu bez dozvole za rad i budu zatvoreni.

Dakle, narednih mesec dana Grcima će se dati prilika da se naviknu na novi zakon i prođu sa opomenom dok od oktobra počinje rigorozno kažnjavanje.

Grci su, naravno, ogorčeni ali moraju da slede evropske i svetske intencije. Biće im teško jer je reč o naciji u kojoj, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svaki pojedinac popuši 2.450 cigareta godišnje, dok je u ostalim evropskim zemljama to 1.600 cigareta. Četvoro od deset pušača priznaju da dnevno „sliste” više od 20 komada i zato, ne slučajno, godišnje 20 hiljada Grka umire od posledica bolesti koje su posredno vezane za pušenje. Statistike kažu da puši 40 odsto nacije, među njima 49,9 procenata muškaraca i 30,8 odsto žena.

Uostalom, mnogo je grčkih pesama u kojima je pušenje opevano i u kojima se za opis i nijansiranje raspoloženja obavezno kaže: jedna cigara i jedno piće! Jedino je teško zamisliti kako će to izgledati kada dobar deo nacije izađe na ulicu ili na neku terasu da popuši cigaretu. I sada izgleda neobično kada polovina zaposlenih u velikim robnim kućama stoji na ulici na „puš-pauzi”!

J. Pavlović-Stamenić

objavljeno: 31/08/2010
Pogledaj vesti o: Zakon o zabrani pušenja

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Strog zakon o pušenju

Izvor: S media, 01.Sep.2010, 00:04

Posle teških mera štednje, Grci će se od sutra suočiti s novom nepopulanom merom - zabranom pušenja u zavorenim javnim prostorima...Novi zakon o zabrani pušenja pogodiće 42 odsto stanovnika Grčke starijih od 15 godina, što je znatno više od proseka zemalja Evropske unije od 29 odsto. U toj...

Nastavak na S media...

Zabrana pušenja u Grčkoj

Izvor: B92, 01.Sep.2010

Atina -- U Grčkoj je danas stupio na snagu zakon o zabrani pušenja u zatvorenim javnim prostorijama i reklamiranju duvanskih proizvoda... Ovo je drugi pokušaj za godinu dana da se ovakva zabrana uvede u Grčkoj, koja je poznata kao najveća pušačka evropska nacija...Grčki ugostitelji uvođenje...

Nastavak na B92...

Zabrana pušenja u Grčkoj

Izvor: BBC na srpskom, 01.Sep.2010

U Grčkoj u sredu stupa na snagu novi zakon koji zabranjuje pušenje na javnim mestima. U pitanju je drugi pokušaj ove godine da se zabrani pušenje.

Nastavak na BBC na srpskom...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.