Smanjuju plate i ne daju otpremnine

Izvor: B92, 23.Nov.2011, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjuju plate i ne daju otpremnine

Sarajevo -- Zaposleni u malim i srednjim preduzećima i samostalnim trgovinskim radnjama u BIH su ponižavajućem položaju u odnosu na zaposlene u državnoj službi.

"Držeći zaposlene u strahu da će ostati bez posla, poslodavci ih teraju da rade prekovremeno, nemaju vikende i slobodne dane, ne mogu da planiraju godišnje odmore, pa ni život, jer ne mogu ni kreditno da se zaduže", kaže generalni sekretar Unije samostalnih sindikata Srđa Keković.

"Oni najčešće rade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na određeno i samim tim ne mogu da se pobune i izbore za svoja prava,što je direktan mobing", ocenio je Keković.

Prema njegovim rečima radnici zaposleni na određeno nemaju pravo sindikalnog organizovanja, osigurani su na minimalac i prema njima ce najčešće krše prava iz kolektivnog ugovora.

"Unija se već dve i po godine bori za jasnije definisanje instituta o radu na određeno, koji poslodavcima omogućava da zaposlene drže u tom statusu od prvog radnog dana do penzije, čime im uskraćuju sva prava", rekao je Keković.

Iz Unije poslodavaca kazali su da nemaju podatke koliko firmi zbog zapadanja u krizu bez objašnjenja smanjuje plate i koliko radnika ode iz firmi bez otpremnine.

"Zaposleni nema pravo na otpremninu ukoliko je otkaz dobio zbog svoje krivice, ali ima pravo na šest prosječnih zarada ako je tehnološki višak", kazali su iz Unije poslodavaca i naglasili da svoje članstvo redovno informišu o svim propisima, među koje spada i radno pravo.
Pogledaj vesti o: Zakon o mobingu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.