NS: Akrobacije ne bi li smenili direktora škole

Izvor: B92, 08.Nov.2015, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NS: Akrobacije ne bi li smenili direktora škole

Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu, koju već godinama potresaju brojne afere, pokrajinska Vlada promeniće ime i preregistrovati školu.

Ovoj administrativnoj akrobaciji Pokrajina je pribegla, kako bi mogla, kao osnivač, da postavi novog vršioca dužnosti direktora škole.

Time će, konačno uspeti da smeni bračni par Tomić, koji je rukovodeći prethodnih 15 godina gotovo privatizovao ovu ustanovu.

Zloupotreba položaja, nenamensko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trošenje 200 miliona dinara budžetskog novca škole, mobing, protivzakoniti otkazi, pretnje i pritisci - samo su neke od afera koje prate bračni par Tomić, koji prethodnih 15 godina suvereno vlada Visokom poslovnom školom u Novom Sadu.

Smenu Tomića osim studenata, zatražili su i pokrajinski sekretarijat i Savet za borbu protiv korupcije.

“Ti ljudi su tamo izabrani zakonski, zakonski će i otići, samo ću se ja potruditi da taj zakon malo ubrzanije svojim mogućnostima obrgli tu školu i rukovodstvo koje misli da je van tokova, institucionalnih, van tokova moralnih i van tokova zdrave pameti”, kaže pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov.

Studenti kažu da afere koje su potresale ovu školu često odražavale i na njihovo školovanje.

“Pošto ti problemi kumuliraju već godinama, mogu reći da se to odrazilo lično na studente. Bile su tu pretnje, oduzimanje ispita od strane asistenata i samim tim mislim da je više nego jasno da postoji neka zavera ili šta već”, navodi student Milan Žikić.

Protiv bračnog para Tomić podneto je 40 prekršajnih prijava, među kojima je prijava i Pokrajinskog sekretarijata.

U međuvremenu, Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da je izbor Dragice Tomić za direktorku škole ništavan. Utvrđeno je da je njen suprug, Radovan Tomić, prekršio zakon kada je kao tadašnji direktor glasao da ga na toj funkciji zameni supruga.

“Moralnim ljudima te odluke su dovoljne. Međutim oni kažu nije, dobro ako nije onda će osnivač uraditi ono što jeste sa zakonom a to je da imenujemo drugo rukovodstvo opet na zakonit način”, ističe Vladimir Pavlov.

Taj drugi način trebalo bi da bude promena imena škole. Na taj način pokrajina će moći da postavi v. d. direktora i privremeni organ škole i tako preskoči Savet fakulteta koji odbija da smeni direktorku.

“Mi se pitamo da li će naše diplome biti validne ukoliko se izvrši ta akrobacija koja je najavljena”, pita se Milan Žikić.

U pokrajinskom sekretarijatu uveravaju da studenti nemaju razloga za brigu, te da će svima biti omogućeno da završe školovanje po programu po kojem su i upisali studije.

Kao i svaki i prethodni put, Dragica Tomić, direktorka Visoke poslovne škole u Novom Sadu ponovo nije bila dostupna za novinare.
Pogledaj vesti o: Zakon o mobingu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.