Mobing, nepotizam: Pljušte optužbe protiv rektora, a on...

Izvor: B92, 26.Jan.2018, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mobing, nepotizam: Pljušte optužbe protiv rektora, a on...

Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je razrešenje rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića.

Agencija navodi da je Arsenijević javni interes podredio privatnom, tako što je zapošljavao rodbinu.

Kragujevački rektor Nebojša Arsenijević se tereti da je članove uže i šire familije udomio na kragujevačkom univerzitetu. Sa svojim zetom Radomirom Mitrićem zaključio je ugovor o autorskom delu. Zet je angažovan da uradi veb-izdanje 60. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << broja časopisa “Lipar” uz novčanu naknadu u iznosu od 10.000 dinara. I to nije jedini slučaj bahaćenja rektora, koji zavodi strahovladu, svedoče kragujevački profesori.

"Recimo u rektoratu služba za finansije se našla prva na udaru, gde su otpušteni vrlo kompetentni ljudi I dovedena žena iz šumskog gazdinstva da vodi finansije na univerzitetu, sa diplomom industrijskog menadžera, koja je na preispitavnju inspektora Ministarstva. Stiče se utisak da se svi nešto plaše da im ne otpusti ženu, da detetu prođe doktorat, da ne bude da deca koja zaslužuju budu unapređena, da ne budu spotaknuta", kaže Aleksandra Janković, profesorka Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu.

"Zakon definiše opšte kriterijume, a onda fakulteti podzakonskim aktima definišu uslove za dalje napredovanje, a manipulacijama na osnovu statuta i pravilnika koji služe za izbor nastavnika se vrši pritisak na zaposlene. Na svakih šest meseci promeni se statut, promene se uslovi. Ako niste podobni, vama izbor ne bude raspisan ili dobijete otkaz, a ako ste podobni, izaberu vas i bez uslova", navodi Dejan Baskić, profesor Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

Rektor Nebojša Arsenijević se tereti za mobing, bezakonje i nepotizam. Ministarstvo prosvete upoznato je sa problemom kragujevačkog univerziteta.

"Da vam kažem da smo mi već imali pritužbe vezane za doktorat sina i tu je inspekcija već završila", kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević nije želeo ni pismeno ni usmeno da komentariše optužbe iznete protiv njega. Uz Arsenijevića stala je većina profesora i saradnika Fakulteta medicinskih nauka. Podršku mu je dao i Senat univerziteta u Kragujevcu. O imenovanju i razrešenju rektora državnih univerziteta odlučuje vlada na predlog resornog ministra.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SKANDAL NA UNIVERZITETU U KRAGUJEVCU: Rektor Arsenijević ponovo u žiži javnosti

Izvor: Večernje novosti, 26.Jan.2018

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević, ponovo je ovih dana dospeo u žižu javnosti nakon objavljenih snimaka razgovora sa saradnicima i načina donošenja odluka Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević, ponovo je ovih dana dospeo u žižu javnosti...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.