Četiri petine zaposlenih izloženo mobingu

Izvor: Blic, 19.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri petine zaposlenih izloženo mobingu

Čak četiri petine zaposlenih u Vojvodini imaju psihičke probleme jer su izloženi mobingu a dve trećine njih bi promenilo firmu, deo je rezultata dobijenih posle jednomesečnog rada SOS telefona za žrtve zlostavljanja na radnom mestu, saopštio je danas pokrajinski Savez samostalnih sindikata.



Posredstvom tog telefona u Sindikatu svakodnevno stižu pozivi a za pomoć se obratilo 80 odsto onih koji su u radnom odnosu, 12 procenata je bilo onih koji su ostali bez >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posla, a javilo se i osam odsto radnika koji su sami dali otkaz. U najvećem broju slučajeva mobing se dešava starijima od 50 godina dok je ta pojava najmanja prema onima od 20 do 30 godina starosti, precizirao je Sindikat napominjuchi da su broj SOS telefona najčešće okretali oni koji se na radnom mestu osećaju poniženima, omalovaženima i obezvređenima.

Bilo je i poziva zbog neljudskih fizičkih uslova rada koji ostavljaju teške posledice po zdravlje, a mnogi su zvali i zbog nemogućnosti odlaska na bolovanje čak i kad uopšte nisu u stanju da rade.

Obraćali su se i zbog dobijanja poslova neodgovarajućih njihovoj stručnosti ili godinama, kao i oni kojima je, bez objašnjenja, zarada umanjivana ili nije ni isplaćivana.

Prema toj analizi, skoro 70 odsto slučajeva mobinga je zastupljeno u privatnom sektoru a ta pojava se najčešće koristi kao metod pritiska kako bi radnik sam napustio svoje radno mesto.

Odnos zlostavljanih žena i muškaraca je 56 prema 44 odsto, a prema nivou obrazovanja zbog mobinga su se najviše javljale osobe sa srednjom školom (68 procenata), dok je s fakultetskim obrazovanjem bilo njih 28 odsto, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.