Novi ruski vozovi na timočkim prugama

Izvor: Vostok.rs, 16.Jun.2016, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi ruski vozovi na timočkim prugama

Nova garnitura ruskih vozova ovih dana pojavila se na železničkim prugama u Timočkoj krajini. Vozovi saobraćaju po postojećem redu vožnje, a iako je njihova maksimalna brzina znatno veća i dalje nema razlike u brzini u odnosu na takozvane „šveđanke”.

Uvođenjem ovih dizel motornih garnitura bitno se povećava redovitost saobraćaja i kvalitet usluge.

Garnitura koja je prošle nedelje stigla u Zaječar je jedna od 27 koje je Srbija kupila od Rusije za 100 miliona dolara, zahvaljujući ruskom kreditu. Kompozicija ima i mesta za bicikle, a poseduje vakum toalete i interfon preko koga putnici u slučaju opasnosti mogu razgovarati sa licem koje upravlja vozom, kao i mesta prilagođena osobama sa posebnim potrebama. Reč je o vozovima koji saobraćaju na neelektrificiranim prugama, u lokalnom i regionalnom unutrašnjem saobraćaju. To su savremeni klimatizovani vozovi koji imaju 246 mesta, 120 za sedenje i 126 za stajanje, a njihova brzina je 120 kilometara na sat.

Timočani se nadaju da će se najava ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović o modernizaciji 500 kilometara pruga, na kojima će se voziti oko 120 kilometara na sat, što „ruski vozovi” mogu postići, u naredne tri godine, odnositi i na timočke pruge jer je železnica oduvek bila žila kucavica u ovom delu Srbije.

D.S.M.
Politika

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.