Narandžasta kontra „balvan revoluciji”

Izvor: Politika, 08.Maj.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narandžasta kontra „balvan revoluciji”

Ovogodišnji Dan grada, 10. maj, za kada su zakazani i protesti radnika i preduzetnika, Zaječar će dočekati pod novom zastavom, na kojoj preovlađuju boje Pokreta „Živim za Krajinu” gradonačelnika Boška Ničića

Zaječar – Uoči Dana grada (10. maj) Zaječar je iskićen novim gradskim simbolima (grb i zastava) na kojima preovlađuju narandžasta i plava, što su i boje Pokreta „Živim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za Krajinu”, čiji je lider gradonačelnik Boško Ničić.

– Od stolica u skupštinskoj sali i zidova u opštini, preko tribina na Popovoj plaži, do električnih stubova, kontejnera i uniformi radnika na parkingu, sve je u boji gradonačelnikovog pokreta. Sada svi treba da mašemo i njegovim zastavama. Ovo je sigurno presedan u državi – izjavio je tim povodom Jovan Penčić, odbornik DSS-a.

Bilo je primedaba i što se na grbu nalazi šlem rimskog legionara, a ne, na primer šajkača, ili neko drugo srpsko obeležje. Odgovoreno je da Zaječarci s obzirom na blizinu kasnoantičke palate Romulijane vode poreklo od – Rimljana.

Ničić je objasnio da je boja njegovog pokreta zaista narandžasta, ali da on nije učestvovao u izboru boja za grb i zastavu već nadležni stručnjaci.

Ali ni citirane zamerke, ni najavljeni protesti radnika i preduzetnika zakazani u vreme slavlja, ne uznemiravaju gradonačelnika Boška Ničića: sa konferencije za novinare poručio je da se neće odustati od slavskog protokola i da će biti i koncerata i vatrometa i besplatnog pečenja i pića. Baš kako je to planski ušlo u budžet još prošle godine. Prema njegovom tumačenju, proteste protiv lokalne uprave i njega (pod sloganom „Posao, a ne estrada”) priprema „komora neradnika kojoj asistira ispolitizovani zaječarski sindikat” i svi oni koji bi u Zaječar da, kako je rekao, uvezu „balvan revoluciju iz susednih opština”, aludirajući na dvodnevne proteste Borana, koji su negodovali protiv rasipničkog obeležavanja Dana grada (na Đurđevdan).

Ničić je poručio da ne može garantovati bezbednost učesnicima protesta ukoliko se na njih ustreme sugrađani koji će se okupiti na manifestacijama povodom Dan grada (u Gamzigradskoj „Romulijani”, na koncertu na Popovoj plaži i na Crnom Timoku, gde će u saobraćaj biti pušten novi most).

Na istoj konferenciji za novinare, Ničić je porekao da je ikada obećao da će izneti uporedne podatke o lokalnim porezima u Zaječaru i drugim gradovima dodavši da ne želi da se Zaječar upoređuje s bilo kim, posebno ne sa Borom, Knjaževcem i Negotinom.

– Istina je da su lokalni porezi tamo mnogo manji, ali to je zbog toga što tamošnje opštinske uprave šuruju sa tamošnjim tajkunima-preduzetnicima. Ali zato su gradovi i sela u tim opštinama neuporedivo manje uređeni od Zaječara i zaječarskih sela – konstatovao je gradonačelnik.

Stojan Todorović

------------------------------------------------------------

I cveće „miriše na oranž”

Inače, već nekoliko godina, zaječarske ulice krase muškatle u narandžastim saksijama na narandžastim stubovima gradske rasvete. U narandžasto su ofarbane i držalje motika, ašova i grabulja ovdašnjeg javnog preduzeća koje brine o održavanju parkova.

[objavljeno: 09/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.