Komunista naredio streljanje 19 zemljaka

Izvor: BKTV News, 03.Dec.2013, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunista naredio streljanje 19 zemljaka

Živan Vasiljević, član predsedništva SKJ i predsednik Skupštine SR Srbije, naredio je ubistvo 19 žitelja iz svog rodnog sela na kraju Drugog svetskog rata. Ovo su, kako piše Blic, otkrili svedoci, ali i potvrdile sada otkrivene arhive Ozne.
Foto: Ilustracija
Kako je otkriveno, Vasiljević je kao okružni sekretar KP decembra 1944. lično hapsio svoje komšije koji su kasnije streljani u osvetu za ubistvo njegovog oca Radomira, koji je stradao januara 1944. u sukobu >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << sa lokalnim četnicima Koste Pećanca.
Streljani meštani sela Planinice kod Zaječara, nisu imali veze sa ubistvom njegovog oca i nisu bili borci nijedne zaraćene strane. Među streljanima je bio i Petar Radojković (53), u čijoj se kući od nacista krila majka Živana Vasiljevića tokom rata.
“Mog dedu je lično uhapsio Živan Vasiljević i odveo ga u Zaječar gde je ubijen. Ni danas ne znam gde mu je grob. Sreo sam Vasiljevića i izvinio mi se. Rekao mi je: “Nije trebalo to sve da se desi. Tačno je da sam odveo tog dedu u Zaječar. Nisam samo ja kriv što je ubijen”, priča za “Blic” Vidoje Radojković (71), unuk ubijenog Petra.
On kaže i da mu je ubica dede zahvalio što su prihvatili da kriju njegovu majku.
“Živan mi je zahvalio i rekao kako mu je majka kazala da se krila kod nas i kako je mene čuvala četiri meseca. Deda nije krio samo njegovu majku već i mnoge partizane i njihove porodice”, kaže Radojković.
Istoričari su do danas sakupili brojna svedočenja o krajnje svirepim načinima mučenja zatvorenika Ozne u Zaječaru. Majka Petra Jelenkovića iz Zagrađa svedočila je da je čistila sobu za mučenje u zatvoru Ozne kod zgrade Suda u Zaječaru gde su ljude mučili. Osim krvničkog prebijanja, njih su, između ostalog, vešali za polne organe.
Petra Radojković, odlikovani veteran ratova 1912-1918, bio je zatvoren u Zaječaru pre streljanja. On je inspirisao Stevana Jakovljevića, koga je poznavao, za lik “Pere Tobdžije“ u romanu “Srpska trilogija”. Između dva rata bio je biran sa predsednika seoske opštine.
Rehabilitovan je 2007, iste godine kada je umro Vasiljević, ali je celokupna imovina porodice Radojković i dalje konfiskovana.
Živan Vasiljević živeo je 87 godina. Rođen je u Planinici, kao student pridružio se komunistima. Do 1978. je bio predsednik Skupštine SR Srbije.
Streljali po rodnim mestima
Dr Srđan Cvetković, autor izložbe “U ime naroda” koja će biti predstavljena srpskoj javnosti u Istorijskom muzeju Srbije od marta 2014, kaže da je to samo jedan od hiljada slučajeva ljudi koji su stradali u vihoru ratne osvete i revolucionarnog zanosa.
“Razlozi su bili ideološke prirode, ratna osveta, a negde su lokalni funkcioneri bili vođeni ličnim razlozima i lukrativnim motivima pa su se brutalno obračunavali sa svojim komšijama i sugrađanima. Veliki broj streljanih je u rodnim mestima Oznaša. Tako je u Planinici odakle je Vasiljević bilo 19 streljanih, u Sumrakovcu kod Boljevca odakle je lokalni šef Ozne Miodrag Cojić, 15, a u Bučiju rodnom mestu Momčila Sibinovića, šefa Ozne Knjaževac, njih 14″, kaže Cvetković.
Izvor: Blic
Tweet
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.