Imlek: Mleko poskupljuje pet odsto

Izvor: B92, Beta, 02.Avg.2010, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imlek: Mleko poskupljuje pet odsto

Beograd -- Kompanija Imlek će od sredine meseca za 10 odsto povećati otkupnu cenu mleka, dok će maloprodajna cena mleka i mlečnih proizvoda biti povećana za pet odsto.

Otkupna cena mleka će biti povećana za 2,5 dinara, što znači da će se litar prosečno otkupljivati za 28,5 dinara.

Cena svežeg kratkotrajnog mleka u prodavnicama biće 53 dinara za litar, rečeno je agenciji Beta u toj kompaniji u čijem sastavu posluju mlekare u Beogradu, Novom Sadu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Zaječaru.

Istaknuto je da će otkupna cena mleka biti povećana kako bi se amortizovali gubici kooperanata zbog poskupljenja sirovina za stočnu hranu, ali i ublažila trenutno smanjena isporuka mleka. Dnevni otkup mleka Imleka, koji iznosi prosečno oko 750 000 litara, smanjen je za 20 odsto.

Iz Imleka, koji trenutno ima oko 6 000 kooperanata, navode da je najavljeno povećanje cena mleka prvo od decembra 2007. godine. Jedan od glavnih razloga krize u kojoj je domaća mlekarska industrija u toj kompaniji vide i u manjim subvencijama za mleko nego u Evropskoj unilji i regionu.

Subvencije Republike Srpske za litar mleka iznose 11 evrocenti, Hrvatska izdvaja 14 evrocenti, dok Srbija premiju po isporučenom litru mleka ove godine plaća 1,5 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.