Gas na jugu Srbije pre „Južnog toka”

Izvor: Politika, 02.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gas na jugu Srbije pre „Južnog toka”

Gasifikacija će biti ubrzana Foto AFP

Niš – Najavljena trasa međunarodnog gasovoda „Južni tok” kroz našu zemlju, iz Bugarske preko Zaječara i Beograda prema Italiji, ipak nije definitivna. O konačnom rešenju razgovaraće se tek posle septembra ove godine i završetka studije izvodljivosti, nakon čega će se pristupiti izradi glavnog investicionog projekta, kada će se i znati kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << putevima će „Južni tok” proći i kroz našu i sve druge zemlje.

Ovo su juče u Nišu, na sastanku sa načelnicima Nišavskog, Jablaničkog, Topličkog, Pirotskog i Pčinjskog okruga, rukovodstvom grada Niša i predsednicima dvadesetak opština južne Srbije, rekli Petar Škundrić, ministar energetike u srpskoj vladi, i Vladimir Koldin, generalni direktor „Jugorosgasa”.

Ministar Škundrić je rekao da će se gasifikacija područja južne i jugoistočne Srbije realizovati do 2012. godine i da taj veliki i po ovaj deo zemlje značajan posao nema mnogo dodirnih tačaka sa budućom izgradnjom međunarodnog gasovoda „Južni tok”.

– Za gasifikaciju cele naše zemlje neophodno je oko 400 miliona evra. Spremni smo za izuzetna investiciona ulaganja u gasifikaciju ovog dela Srbije i u toku je velika akcija na obezbeđivanju sredstava za ovaj posao, koji će brzo biti započet. Gasifikacija će biti još više ubrzana posle donošenja zakona kojim će biti definisan javni interes, a što će omogućiti investitorima da krenu u posao – rekao je Škundrić.

Sve opštine juga i jugoistoka Srbije imaće dovoljne količine gasa, odnosno onoliko koliko im bude potrebno, rekao je ministar energetike, osvrćući se na zahteve rukovodstava Niša i okolnih opština i okruga da država da pisane garancije. Najbolje garancije za to su, ipak, rekao je Škundrić, potpisani ugovori sa investitorom „Jugorosgasom”.

Generalni direktor „Jugorosgasa” Vladimir Koldin takođe je izrazio spremnost da počne realizacija gasifikacije južne Srbije, istakavši da ova firma već poseduje završene planove za ovaj posao, što će umnogome olakšati radove.

Jedna od najbitnijih informacija sa ovog skupa je svakako da će već narednog četvrtka Vlada Srbije vlasništvo nad sekundarnom gasovodnom mrežom, koja je sagrađena prethodnih godina u pet niških gradskih opština, ali još nije u funkciji, preneti gradu Nišu.

T. Todorović

[objavljeno: 02/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.