Ženka delfina telo uginulog mladunca nosi sa sobom

Izvor: Radio 021, 10.Avg.2014, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ženka delfina telo uginulog mladunca nosi sa sobom

Pre nekoliko dana Lučka uprava Cres potvrdila je da je kod Cresa uginuo mladi delfin.

Ovu tužnu vest potvrdio je i snimak koju je dobio Institut Plavi svet, a koja prikazuje ženku delfina kako na svojim leđima nosi mrtvog mladunca, ne želeći ga napustiti. Pridržavala ga je perajem i pokušala zadržati blizu sebe koliko je god duže moguće.

"Delfini žive u složenim društvenim zajednicama i pokazuju veliku brigu za članove svoje zajednice ili grupe. U zajednicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se jedinke međusobno poznaju i komuniciraju i stvaraju prijateljstva i partnerstva koja ponekad traju i ceo život, a smrt pojedine jedinke predstavlja traumu za užu grupu. Posebno snažna veza stvara se između majke i mladunca. Mladunac tokom prve godine života gotovo nikad ne napušta majku, a ženka bez oklevanja štiti mladunca", piše Plavi svet i napominje da i za ponašanje u blizini delfina, baš kao i kod sredozemne medvedice, postoje pravila kojih se treba pridržavati.

Takođe, opraštanje od uginulog člana zajednice posebno je izraženo kod ženki u trenutku smrti mladunca, koje tada mogu biti i u stanju šoka, piše Plavi svet. Upravo takvo ponašanje zabeleženo je kod ženke snimljene u blizini Cresa.

Uzrok smrti mladog delfina, koji nije stariji od godinu dana, nije bilo moguće otkriti, a ženka nije dozvolila da joj se bilo ko previše približi. Ovakvi slučajevi "opraštanja" ženke delfina od mladunca zabeleženi su u svetu, ali dosad nisu dokumentovani u Jadranskom moru.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.