Železnice Srbije pokradene za više od 20 miliona evra

Izvor: Prva.rs, 04.Nov.2014, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Železnice Srbije pokradene za više od 20 miliona evra

Samo u prethodnih godinu dana Unutrašnja kontrola je podnela 21 krivičnu prijavu za malverzacije načinjene u periodu od 2009. do kraja 2013. godine, a jedna od takvih je krađa više od sedam miliona litara nafte vredne oko 10 miliona evra na samo jednoj železničkoj pumpi u Novom Sadu.

Ove podatke Tanjugu je rekao direktor Sektora unutrašnje kontrole Železnica Vladimir Teofilović, uz napomenu da se tim predmetom već bavi Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Inače, >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << pomenutih sedam miliona tona nafte ukradeno je na "stovarištu 465" u Novom Sadu od 2010. do kraja 2013. godine, kaže Teofilović dodajući da zbog ovih navoda pojedini mediji pokušavaju da ga diskredituju i optuže za navodno preterano trošenje sredstava Železnice.

Negirajući te medijske navode, Teofilović tvrdi da iza njih stoje pojedini sindikalni lideri, ali i nedavno smenjeni direktori.

U predmetima Unutrašnje kontrole se, naime, pominju imena bivših direktora, ali i direktori koji su se kandidovali za mesto generalnog direktora Železnica Srbije, naveo je Teofilović.

U prilog tome da malverzacije o kojima on govori nisu od juče, Teofilović iznosi podatke da je u prethodnih godinu dana Unutrašnja kontrola podnela 21 krivičnu prijavu i ukupno 33 podneska Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, MUP-u, Odeljenju za organizovani kriminal, Antikorupcijskom timu i drugim nadležnim organima.

O svemu, kaže, uredno je obavešteno i resorno ministarstvo, dok unutrašnja kontrola istražuje i druge železničke pumpe širom Srbije, jer se ispostavilo kaže, da se krađama nesumnjivo bavi "dobro organizovana grupa ljudi", koje je teško uhvatiti u glomaznom sistemu srpskih železnica.

On tvrdi i da je u krađu nafte na železničkoj pumpi u Novom Sadu umešeno bar dvadesetak radnika Železnice, kao i da ima indicija da su oni imali pomagače van firme, što će u najkraćem roku ispitati nadležni organi.
"To je sistem (krađe) koji je razrađen ne godinama već decenijama unazad i kada imate jednu tako veliku grupu ljudi koja izuzuzetno dobro funkcioniše i uvezana je zajedničkim interesom onda je teško da to razbijete", naveo je Teofilović.

Bilo je pokušaja, objašnjava, da se krađe spreče tako što su u lokomotive ugađivane sonde, ali su "izvođači radova" samo prešli da kradu na pumpama i prilikom primopredaje naftnih derivata.

Kako je kraden čak i materijal koji je plaćen novce iz ruskog kredita, tim povodom je nedavno Teofilović razgovarao s predstavnicima Ruskih železnica zaduženim za bezbednost.
"Imali smo sastanak sa direktorom srpske policije i sa predstavnicima Ruskih železnica, koji su zbog krađe dela materijala koji smo morali ponovo da nabavljamo, došli iz Moskve i napravili smo dogovor", rekao je on i istakao da se Rusi zadovoljni reakcijom Železnica i srpske policije, a da on nije spreman na bilo kakv kompromis dokle god je na čelu unutrašnje kontrole.
Izvor: tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Velika krađa nafte na železničkoj pumpi u Novom Sadu

Izvor: Radio 021, 04.Nov.2014

Unutrašnja kontrola Železnica Srbije otkrila je malverzacije kojima je to državno preduzeće oštećeno za više od 20 miliona evra, a u koje su umešani i neki direktori koji su se kandidovali za generalnog direktora...Jedna od takvih je krađa više od sedam miliona litara nafte vredne oko 10 miliona...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.