Zavisnicima od adrenalina potrebna stručna pomoć

Izvor: Blic, 22.Jul.2013, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavisnicima od adrenalina potrebna stručna pomoć

Sportski savetnik u Centru psihologije u Dentonu u SAD, dr Džastin Anderson, kaže da su pojedine osobe zavisne od adrenalina i da im jedino ekstremni sportovi daju osećaj da žive u potpunosti.

Prema njegovim rečima, za takve ljude se upotrebljava pojam “adrenalin džanki” (junkie-narkoman), jer je reč o vrsti zavisnosti, iako ne toliko ekstremnoj kao narkomanskoj.

Portal "Moj doktor" navodi da navala adrenalina sledi kada je nadbubrežna žlezda stimulisana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << putem aktivnosti koje uzrokuju stres na organizam, kao što su ekstremni sportovi.

Lučenjem adrenalina povećava se broj otkucaja srca, ubrzava se protok krvi kroz mozak i mišiće i podstiče pretvaranje glikogena u glukozu u jetri, pa se razvija stanje “borbe ili bekstva”.

Moderni marketing je na vreme uočio sklonost ka ekstremnim sportovima i maksimalno ih koristi u svrhe reklamiranja sportske opreme i osvežavajućih pića.

S druge strane, sve kvalitetnija zaštitna oprema čini ekstremne sportove relativno sigurnim, dok se veliki broj povreda događa u tradicionalnom jahanju koje se ne ubraja u opasne sportove.

- Mentalitet osoba koje se bave ekstremnim sportovima je da one vole rizike - tvrdi psiholog Univerziteta u Beverli Hilu dr Džen Berman, koji je bio član gimnastičke ekipe na Olimpijadi 1984. godine.

On ukazuje da sportisti sebe dovode do krajnjih granica - fizičkih, psihičkih, emocionalnih.

- Što češće osoba praktikuje takve sportove, to joj treba veće uzbudjenje i neretko se mora posavetovati s psihologom da bi otkrila prave razloge svoje zavisnosti i oslobodila je se - ističe dr Berman.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zavisnicima od adrenalina potrebna stručna pomoć

Izvor: Dzungla.org, 22.Jul.2013

Sportski savetnik u Centru psihologije u Dentonu u SAD, dr Džastin Anderson, kaže da su pojedine osobe zavisne od adrenalina i da im jedino ekstremni sportovi daju osećaj da žive u potpunosti.. OpširnijeBlic

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.