Žalosno: Svako ko zna azbuku postaje voditelj

Izvor: Mondo, 11.Avg.2017, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žalosno: Svako ko zna azbuku postaje voditelj

Voditeljka je osudila nepoznavanje jezika onih koji se bave poslom na televiziji

Foto: YouTube

Voditeljka Maja Žeželj je svoju karijeru započela pre 20 godina i za to vreme se suočila sa različitim izazovima. Ona je već tri protekle godine prezenterka Dnevnika na televiziji N1, a ovako smatra da danas izgleda biti TV lice...

"Nekada nismo imali ovoliki izbor... i televizija i ljudi. Ne znam kako i ko određuje ko će se i kada pojaviti na TV ekranu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Ali, znam na čemu bi trebalo da se radi. Moj deo posla je u vezi sa jezikom i govorom. Danas se govor u društvu podrazumeva i ljudi se zapravo time i ne bave. A, trebalo bi. Počev od glasa, preko disanja, fonacije, rezonantnosti... Čini se da je u današnjim uslovima kultura govora svedena na poznavanje azbuke. Oni koji umeju tih 30 slova da prepoznaju bez poteškoća i da ih sastave u reči bez mucanja - mogu da rade na televiziji. Žalosno, ali je tako. Važno je znati zašto je došlo do toga da kultura izgubi svoje mesto i značaj u opštoj kulturi", rekla je Žeželj za "TV Novosti".

Voditeljka takođe ističe da je danas važnije koliko se nešto isplati, a ne koliko vredi...

"Sve ćešće se raspravlja o društvenim vrednostima i ulozi televizije, a njih sve više određuje ekonomija. Danas je važnije koliko se neki program isplati od toga koliko on sadržajno vredi. Zato je on postao 'proizvod', a gledalište 'tržište'. Mediji su danas bazirani na kompjuterskoj tehnologiji što televiziji otvara nove granice. Još nije jasno da li smo svedoci prevazilaženja starih tehnologija, ili je na sceni stvaranje potpuno novih vrsta medija, jedne nove kulture ekrana koji će integrisati sve digitalne sadržaje", naglasila je ona.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.