Vukovi širom Nemačke: Ublažavanje mera ubijanja

Izvor: B92, 03.Jan.2019, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukovi širom Nemačke: Ublažavanje mera ubijanja

Nemačka ministarka poljoprivrede Julija Kleker namerava da ublaži ograničenja kad je reč o ubijanju vukova, kako bi se smanjila njihova rastuća populacija koja ugrožava ovce i koze.

Populacija vukova će, po svoj prilici, rasti za 30 odsto godišnje, navedeno je na sajtu Ministarstva, ali se istovremeno ukazuje da je ovaj izuzetan uspeh u očuvanju vrsta - pretnja za one koji uzgajaju životinje na farmi, prenosi Rojters.

Vukovi su pre 100 godina nestali u Nemačkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pošto su ih mnogi ubijali, delimično zato što su simboli podmuklosti i opasnosti u nemačkom folkloru, ali i zbog toga što napadaju životinje na farmama, pa čak i ljude, napominje britanska agencija.

Međutim, vratili su se i sada ih ima širom zemlje, a Ministarstvo poljoprivrede navodi da više od 600 vukova trenutno tumara severnim pojasom, od granice sa Poljskom i Češkom Repulikom do holandske granice.

Vukovi su, prema podacima Ministarstva, usmrtili više od 1.000 životinja na farmama 2016. godine, dok se farmeri žale da su im životinje ugrožene, a lovci - da im vukovi proždiru lovinu i čak oštećuju drveće.

S druge strane, grupe koje se zalažu za zaštitu životinja i biodiverzitet smatraju svetom zakonsku zaštitu vukova.

Upravljanje vučjom populacijom je političko pitanje i čak je postojala klauzula o potrebi za izradom strategije o vukovima u prošlogodišnjem koalicionom sporazumu koji su potpisali konzervativci kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrate.

Trenutno, nemački farmeri imaju pravo na odštetu za životinje sa farme koje postanu vučji plen, kao i na subvencije za električne ograde radi zaštite od vukova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Njemačka smanjuje rastuću populaciju vukova

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Jan.2019

BERLIN - Njemačka ministarka poljoprivrede Julija Kleker namjerava da ublaži ograničenja kad je riječ o ubijanju vukova, kako bi se smanjila njihova rastuća populacija koja ugrožava ovce i koze.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.