U Beogradu od sutra prodaja pretplatnih karata za pešake

Izvor: Njuz.net, 03.Feb.2015, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beogradu od sutra prodaja pretplatnih karata za pešake

Napomena: Ova vest je šaljive prirodePešačenje će se za početak naplaćivati samou deset centralnih gradskih opština dok će u prigradskim i dalje biti besplatno

BEOGRAD, 3. februar (Njuz) – U Beogradu od danas počinje prodaja pretplatnih karata za pešake, saopštio je Gradski sekretarijat za saobraćaj. Dopune za pešačenje Beograđani ali i gosti glavnog grada moći će da kupe na više od 250 prodajnih mesta.
- Samo neznalice misle da pešaci ovaj grad ne koštaju ništa. Znate li koliko se novca iz gradskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Njuz.net << budžeta izdvaja za održavanje trotoara, pešačkih prelaza i parkovskih staza? A gde je čišćenje smeća koje oni ostavljaju za sobom? To neko mora da plati, a ko drugi do sami pešaci? Ipak, dobra vest za građane je što će pešačenje i dalje ostati najjeftiniji vid prevoza u Beogradu – rekao je Goran Vesić, gradski menadžer.
Pešačenje će se za početak naplaćivati samo u deset centralnih gradskih opština dok će u prigradskim i dalje biti besplatno. Pešaci će moći da kupe nekoliko vrsta karata.
- Pešačke karte za zaposlene koštaće 1.248 dinara mesečno, dok će đaci pešaci i studenti plaćati 548 dinara. Penzioneri će ubuduće šetnju do pijaca, apoteka ili parkova plaćati simboličnih 250 dinara na godišnjem nivou. Predvideli smo i vremenski ograničene pešačke karte koje će trajati 60, 90 i 240 minuta, što je sasvim dovoljno za odlazak u prodavnicu, šetnju Adom Ciganlijom ili obilazak znamenosti našeg glavnog grada – objasnio je Vesić, dodajući da pretplatne karte za nezaposlene nisu predviđene jer „ne postoji nijedan razlog da oni izlaze iz svojih stanova“.
Kontrolu pešaka obavljaće komunalna policija, koja će u svakom trenutku na ulici moći da zaustavi građane i proveri da li imaju odgovarajuću pešačku kartu. Građanin zatečen bez karte moći će na licu mesta da plati mandantu kaznu od 700 dinara ili da uđe u najbliži autobus, tramvaj ili taksi.
- Ko nema novca da plati pešačenje Beogradom neka ostane kod kuće, to je za sada besplatno. Ogroman broj građana i onako nema nikavu stvarnu potrebu za šetnjom gradskim ulicama, već samo gluvari i stvara nepotrebnu gužvu – zaključio je Goran Vesić.
Iz gradske uprave apeluju na građane da pešačke karte nabave na vreme kako se kasnije ne bi stvarali nepotrebni redovi ispred prodajnih mesta.
Bojan Ljubenović

Nastavak na Njuz.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Njuz.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Njuz.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.