Trudnica prokrijumčarila majmuna pod bluzom

Izvor: RTS, 10.Dec.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Trudnica" prokrijumčarila majmuna pod bluzom

Amerikanka iz Spoukejna, u državi Vašington, osuđena je zbog krijumčarenja, pošto je avionom sa Tajlanda u SAD unela majmuna skrivajući ga ispod bluze i pretvarajući se da je trudna.

Džipsi Loson (28) prvo je uspešno prošla kroz kontrolne punktove u Bangkoku, a zatim i američku carinu na losanđeleskom aerodromu, sa mladim "makaki" majmunom koji je bio pod sedativima.

Njena majka, Fren Ogren (56), koja ju je pratila na istom letu, takođe je osuđena. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Uhapšene su nakon što se Džipsi Loson pohvalila prodavačici u jednom butiku o uspešno izvedenoj prevari.

Inače, za posedovanje rezus majmuna (poznati kao nosioci virusa i parazita koji mogu preći na ljude), u koje spada i ovaj makaki, potrebna je dozvola za posedovanje, koja se dobija samo u posebne svrhe, kao i carinska deklaracija za transportovanje u SAD. Ćerka i majka nisu imale ništa od toga.

Porota je proglasila dve žene krivim za zaveru i krijumčarenje robe u SAD. Izricanje presude zakazano je za 3. mart iduće godine.

Maksimalna kazna u SAD za krijumčarenje je 20 godina zatvora, 250 hiljada dolara i do 3 godine sudskog nadzora nakon puštanja. Što se tiče zavere, kazna je ista kao i za krijumčarenje, osim prve stavke, odnosno maksimalne zatvorske kazne koja može ići do 5 godina.

Švercovanje majmuna avionom ništa novo

Sličan slučaj dogodio se prošlog leta kada je jedan Amerikanac pod svojim šeširom prošvercovao marmozeta, majmuna veličine pesnice, u avion kojim se vraćao iz Perua.

Na aerodromu u Limi niko ništa nije primetio. Ni službe u Fort Loderdejlu, na Floridi, tokom presedanja, nisu ništa "provalile", a možda ne bi ni na njujorškoj La Gvardiji, krajnjoj destinaciji, da majmun tokom leta nije izvirio ispod šešira, pa su ga okolni putnici primetili i prijavili letačkom osoblju.

Majmunče je let dovršilo na sedištu, gde se "ponašalo pristojno", a gospodina je sačekala aerodromska policija.

Zanimljiva je izjava Elison Rasel, portparolke avio-kompanije, da su ga u avionu "drugi putnici pitali da li je on znao da ima majmuna na sebi".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.