Top 6 stvari o dugama koje definitivno niste znali

Izvor: Prva.rs, 03.Dec.2014, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Top 6 stvari o dugama koje definitivno niste znali

Zašto je nebo izvan duge uvek tamnije?
To je zato što je svaka kap kiše sfera koja rasipa svetlost u višeslojevite hrpe obojenih diskova preko kružnog diska na nebu, ali sam rub diska, koji je u boji, je ono što se naziva duga. Unutrašnjost duge je svetlija zbog boljeg i jačeg raspoređivanja svetlosti nego izvan duge.
Kako nastaje dupla duga
U primarnoj dugi, njen luk pokazuje crvenu boju na spoljašnjem delu, a ljubičastu s unutrašnje strane. Takva duga >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << nastaje kada se svetlost lomi pri ulasku u kapljicu vode, a zatim se odražava u unutrašnjosti kapljice i izlazi na drugoj strani. Kod dvostruke duge, drugi luk se nalazi izvan primarnog luka i uvek odražava položaj boja suprotno od primarne duge. To nastaje tako da se svetlost odražava dva puta unutar jedne kapljice vode.
Pojavljuju li se samo posle podne
Duge se uvek pojavljuju na delu neba koji je suprotan Suncu. Tako ćete ujutro dugu uvek videti na zapadnom delu neba, a popodne na istočnom delu. Duga se dakle može pojaviti u bilo koje doba dana dok ima Sunca na nebu.
Savršeni uslovi za dugu?
Najlepši uslovi za dugu su onda kada je pola neba još uvek zavijeno u tamne oblake, a pola vedro. Rezultat je savršena duga jasnih boja. Naravno, svemu tome moraju prethoditi uslovi vlage i potrebne svetlosti.
Šta se nalazi na početnim delovima duga?
Duga se ne nalazi na određenoj udaljenosti, ali dolazi iz optičke iluzije uzrokovane kapljicama vode kada se gleda iz određenog ugla u odnosu na izvor svetlosti. Dakle, duga nije predmet i ne može joj se fizički pristupiti. Nema ćupa! :)

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Top 6 stvari o dugama koje definitivno niste znali

Izvor: Cafe.ba, 03.Dec.2014

Duga, za neke znak Božjeg pomirenja s ljudima, za druge tek prirodna pojava koju fizika lako može objasniti. Kako god bilo, dugu je uvijek lijepo vidjeti na nebu i uživati u prizoru nakon tmurne kiše. Mi vam donosimo šest činjenica o dugama. I ne, ni jedna od njih nije da trčanjem ispod duge možete...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.