Izvor: 011vodič.com, 17.Nov.2019, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi u Boliviji – 23 mrtvih, stotine povređenih

Najmanje 23 osobe su poginule, a 715 je povređeno od početka protesta u Boliviji, saopštila je Međuamerička komisija za ljudska prava u okviru Organizacije američkih država.

Prema navodima organizacije, samo u subotu poginulo je devet osoba, a 122 je povređeno nakon što su snage bezbednosti otvorile vatru na pristalice Eva Moralesa.
Sukobi su počeli u petak između proizvođača koke koji ne priznaju opozicionu senatorku Žanin Anjes, vršioca dužnosti predsednika, >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << i vojske i policije koja im je blokirala put u grad.
​U žestokim sukobima povređeno je više od 115 osoba, 200 je privedeno. Devet hospitalizovanih osoba umrlo je od povreda glave i grudnog koša. Bivši predsednik Bolivije Evo Morales nazvao je sukobe u Kočabambi „masakrom“.
Protesti u Boliviji Na predsedničkim izborima održanim 20. oktobra Morales je pobedio u prvom krugu, ali je njegov glavni rival, Karlos Mesa, nije priznao rezultate glasanja.
Oružane snage Bolivije pozvale su Moralesa da napusti tu funkciju kako bi se obezbedila stabilnost u zemlji, nakon čega je on najavio ostavku. Celo najviše rukovodstvo zemlje takođe je podnelo ostavku, a vlast je preuzela opoziciona potpredsednica Senata, Žanin Anjes. Morales je napustio zemlju i otišao u azil u Meksiku.
Ujedinjene nacije upozorile su ranije da bi nasilje u Boliviji moglo da se „otme kontroli“, nakon što je prethodne noći u sukobima snaga bezbednosti i pristalica bivšeg predsednika poginulo najmanje osam osoba.
Visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bašele istakla je da bi eskalacija nasilja mogla da ugrozi demokratski proces u toj zemlji.

The post Sukobi u Boliviji – 23 mrtvih, stotine povređenih appeared first on 011vodic.com.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.