Šta vaše seksualne fantazije govore o vama?

Izvor: Piplmetar.rs, 08.Apr.2023, 20:30

Šta vaše seksualne fantazije govore o vama?

Neke seksualne fantazije su prilično bezbedne i lako se mogu ostvariti sa partnerom. Ali ima i drugih – „mračnih“ – koje se ponekad plašimo da sebi priznamo. Šta seksualne fantazije opšte govore o nama?
Zamislite čoveka koji mašta o svojoj ženi i drugom muškarcu. Ili žena koja mašta o izuzetno grubom, čak i nasilnom seksu. Fantazije mogu izgledati ludi jer remete ideju koju imamo o sebi i teraju nas da se pitamo ko smo. Da li zaista želim da podelim svoju ženu? Da >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << li nešto nije u redu sa mnogim ako želim da budem nepristojan?
Zabrinutost oko statističke norme je generalno uobičajena kada je u pitanju bilo kakav izraz seksualnosti. Moramo se uklopiti u biološke kriterijume, verski, pa čak i zakoni određuju šta je u seksualnosti u redu, a šta nije. Ali problem nije u tome što fantazije dovodi u pitanje našu muškost, ženstvenost, pripadnost ili ljubav prema partneru. Oni takođe dovode u pitanje naše funkcionisanje kao para. Možemo li da razgovaramo o ovim fantazijama sa našim partnerom?
Odakle dolaze seksualne fantazije? Mašta ne može biti dobra, niti može biti loša. Ona je samo tamo. Sposobnost predstavljanja alternativa i igranja mogućih scenarija nam je omogućila da pobedimo u evolucionoj trci, a ne samo da uđemo u pećine koje su istražene i koje izgledaju bezbednosti.
Razlozi za fantazije mogu biti različiti, ali kada je u pitanju seksualno zdravlje, oni se svode na jednostavno interesovanje i istraživanje nečije seksualnosti. Međutim, oni takođe mogu biti odraz:
Odraz obraza ponašanja ili traume Ako ne cenite sebe, onda verujete da nemate pravo na nagradu ili zadovoljavaju osim ako to dobro zaradite. Takva podsvest može doneti do mazohističkih fantazija. Isti uzrok može dovesti do potrebe za dominacijom ili sadizmom u seksualnim fantazijama. Jednostavno odbijate da budete povređeni ili omalovaženi još jednom i tako preuzimate kontrolu. Nemojte se plašiti takvih misli, ovo je samo način da vratite kontrolu nad situacijom, barem u glavi. Ako ikada odlučite da ove fantazije sprovedete u delo, postavite granice sa svojim partnerom.
Način da se oslobodite preteranog pritiska ili hiper-odgovornosti Osoba beži u seksualne fantazije da bi odvratila pažnju od problema na poslu ili u porodici. Upečatljiv primer za to je opsesivna masturbacija, koja se javlja kod ljudi u teškim životnim periodima.
Bekstvo od bračnih problema Ljubazni brod tone, ne sećate se kada ste poslednji put imali zaista strastveni seks. Umesto da se borite za intimnost i svoju vezu, vi se prepuštate fantazijama.
Želja za novim iskustvom U stvarnosti, pričati o seksu i pokušavati nešto novo je dovoljno zastrašujuće. Ali interesovanje za novo nas nikada ne napušta, a seksualna fantazija je odličan način da isprobate nešto novo bez ikakvog rizika.
Šta vaše seksualne fantazije mogu otkriti o vama? U isto vreme (što je važno!) fantazije možda uopšte nemaju složen razlog. Mišićavi komšija ili seksi komšija se javlja u vašoj glavi ne zato što imate traumu ili bračne probleme, već zato što su zaista privlačni, a vi ste ljudsko biće.
Seksualne fantazije se javljaju u svima nama i ne možete ih tek tako isključiti. A nije potrebno, ako vam maštanje ne remeti život. Pitanje je samo šta dalje. Uobičajeno, mogu se razlikovati tri tipične strategije: ignorisanje, primena i puna zabrana.
Ignorisanje – Uopšte, seksualne fantazije su potpuno bezbedne i ne vode nikuda. Žena ide ulicom, vidi zgodnog muškarca, sanja da ga upozna i mirno dolazi kući svom voljenom mužu. Ništa se nije desilo, samo prijatelj film u mojoj glavi. Lojalnost je rešenje.
Implementacija – Druge fantazije su praktične i mogu se ostvariti u životu. Na primer, želja za diversifikacijom intimnog života dodavanjem nekih igračaka. O tome možete dogovoriti sa svojim partnerom i odlučiti zajedno. Neki čak dodaju i trećinu u par. Ovo je klizav teren, ali – izbor je na vama.
Stroga zabrana – A ima i veoma mračnih fantazija koje nikada nećemo sprovesti u delo. Na primer, mnoge žene mašaju o nasilju, ali nijedna od njih ne želi da se to dogodi u stvarnosti.
Sa kim bi trebalo da se razgovarate o svojim fantazijama? Pre svega, morate sebi priznati svoje fantazije. Šta god sanjate ili zamišljate, to su slike vašeg nesvesnog. Ne govori ništa o vama kao osobi. Pogrešno je što se zbog fantazije osoba etiketira kao loša, krivi sebe za pogrešne misli, kažnjava se i plaši se da živi svoju seksualnost.
Izuzetak: Ako imate opsesivne misli o nasilju, pedofiliji i bilo kojoj fantaziji posetite gde su granice druge osobe narušene ili nema granice za vaš sopstveni bol, lekara.
inarik/gettiimagesplus

Najnovije na portalu Marie Claire





Detaljnije


Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.