Šoping uzbuđenje: Kupovina kao zavisnost

Izvor: Press, 31.Okt.2019, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoping uzbuđenje: Kupovina kao zavisnost

Svakih nekoliko meseci osvanu istraživanja koja govore da li su odlasci u šoping teška bolest i zavisnost.
Čak je i Keri Bredšo iz serije „Seks i grad" postala sumnjiva zbog njene neprestane kupovine „manolo blanik" cipela. Smatra se da uobičajena, svakodnevna kupovina prelazi u bolest kada se pretvori u stalnu psihičku potrebu i pritisak i zbog toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << preraste finansijske mogućnosti. Oko deset posto stanovništva zapadnog sveta boluje od šopingholizma, a većinu „pacijenata", gotovo osam odsto, čine žene.
Šopingholizam je psihički poremećaj, tačnije zavisnost koje se teško rešiti. To je nedavno objavio i Univerzitet u Torontu koji je doneo zanimljivu studiju „Men Buy, Women Shop." Zavisnost o kupovini, kao i sve druge zavisnosti, popunjava neku emocionalnu prazninu. Ti ljudi u trenutku kada kupe nešto što im i ne treba, osete ispunjenost i zadovoljstvo. Ali ono je kratkotrajno i gotovo uvek praćeno grižom savesti koje se onda šopingholičari rešavaju novom kupovinom. Reč je o začaranom krugu iz kojeg se teško izvući. Međutim, kao i svakom zavisniku, šopingholičaru (ki) teško je dokazati da zapravo ima problem koji zahteva lečenje. Osobe koje pate od tog poremećaja prelaze kreditni limit, zadužuju se, a neretko i kradu.
Istraživanja američkih psihologa, koji se najviše bave ovom, jednom od novijih zavisnosti, pokazuju da je uzrok ovog psihičkog poremećaja često u ranom detinjstvu. Nedostatak samopouzdanja u tom dobu može prouzrokovati osećaj usamljenosti koji se uklanja kupovinom.
Često se događa da šopingholičar kupi proizvod koji mu nije potreban, ali je na „akciji", pa posle kupovine oseća ispraznost ili očaj zbog potrošena novca. Upravo finansijske posledice, dugovi na karticama i minus na računu navedu osobu da potraži stručnu pomoć, a često je porodica podstakne na lečenje. Leči se, kao i druge vrste zavisnosti, psihoterapijom, a nekad i lekovima. (AG.)

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.